Nädala persoon ⟩ Peadpööritavat karjääri teinud naine väänab Putini rahakraane

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
3. jaanuarist töötab Laura Aus rahapesu andmebüroo asejuhina.
3. jaanuarist töötab Laura Aus rahapesu andmebüroo asejuhina. Foto: Urmas Luik

Eesti riigi ainus rahvusvaheline finantssanktsioonide ekspert, pärnakas Laura Aus jagab oma elu rahapesu andmebüroo asejuhi ja Kaitseliidu Korbe malevkonna pealiku rolli ning pere vahel. Ühtviisi hästi tunneb ta end nii kaitseväevormis metsas kui pliiatskleidis kontoris.  

Laura, rääkige oma lapsepõlvest, kust teie kaitsetahe pärineb?

Mu lapsepõlv möödus Suigus, meil oli traditsiooniline pere, ema-isa, kolm last: mul on vanem ja noorem õde. Isa oli traktorist ja ehitaja, pani käed külge kõigile maainimese töödele. Kodust ma pisikut ei saanud. Kaitsetahe on mul algusest peale olnud, võib-olla ma ei teadvustanud seda sellisel määral, lihtsalt Kaitseliidus tuli see teadmine.

Kui vanalt te Kaitseliiduga kokku puutusite?

Pärast Suigu algkooli läksin 25 kilomeetri kaugusele Are kooli. Kui sealsed lapsed käisid huviringides Pärnu-Jaagupis ja Pärnus, siis meil head bussiühendust polnud ja kohalikel noortel polnud tegevust, Suigus ei toimunud midagi.

Are koolis juures oli üks vanem meesterahvas, Robert Kimmel, kes tegeles noorkotkastega ja õpilastest koosnev punt oli üsna suur. Käisin nendega nädalases suvelaagris Pärnu-Jaagupi lähedal Kodasmaal. Ega seal laagris organisatsiooni tutvustust eriti polnud, sest me räägime ikkagi aastast 1997, need oli Kaitseliidu algusaastad.

Järsku oli vaja selga panna valge särk ja must seelik, öeldi, et nüüd astud organisatsiooni liikmeks. Ega me selle üle tol hetkel 15aastasena pikalt mõelnud: “Ikka muidugi liikmeks!” Kodasmaa lähedal on üks ausammas, selle juures toimus tseremoonia. Sel ajal Are rühmas kodutütreid ei olnud, nii ma andsingi seal noorkotka vande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles