Paikuse vallas napib lasteaiakohti

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seljametsa lasteaed-algkool võib laieneda juba paari aasta pärast.
Seljametsa lasteaed-algkool võib laieneda juba paari aasta pärast. Foto: Ants Liigus

Paikuse vallas ootab lasteaiakohta sel sügisel poolsada väikelast ja see fakt on pannud vallaametnikud ajusid ragistama.. “Läinud kümnendil oli rahvastiku juurdekasv vallas märgatav, peame sellega oma planeeringuid tehes arvestama,” lausus Paikuse vallavanem Kuno Erkmann.

Kui 2000. aastal tegutses aleviku lasteaias viis lasteaiarühma ja Seljametsas üks, siis tosina aastaga on laste arv kahekordistunud: alevikus käib lasteaias 220 ja Seljametsas 33 mudilast.

Paikuse lasteaed Mesimumm töötab täisvõimsusel ja laiendada pole seda enam võimalik. Paikuse koolgi on õpilastest pilgeni. Vallavanema andmeil sünnib igal aastal 40–70 vallakodanikku.

Vald taotles juba 2008. aastal riigilt Seljametsa lasteaia-algkooli juurdeehituse tarbeks riiklikust lasteaedade ehitamise programmist raha ja algsete plaanide kohaselt oli 2011. aastaks lootust saada selleks otstarbeks üheksa miljonit krooni. Majandussurutise ajal see toetusmeede tühistati.

Erkmanni väitel pole vallal lasteaia laiendamisest aga pääsu: kui 2011. aastal oli vallas lasteaiajärjekorras kaks mudilast, siis juba sel sügisel ootab kohta poolsada soovijat. “Me poleks oma vahenditest suutnud lasteaia ehitust finantseerida, ent nüüd on kuulda riiklikest kavadest, millega soovitakse toetada linnalähedastes valdades taristu arendamist. On ju valglinnastumine Eestis kasvav trend,” selgitas Erkmann. Seljametsa lasteaia-algkooli juurdeehituse projekt on valmis ja ehitus võiks alata 2014. või 2015. aastal, kinnitas vallavanem.

Seljametsa lasteaias-algkoolis tegutseb praegu kaks mudilaste liitrühma, juurdeehituse valmides võiks seal töötada nelja rühmaga väikelasteaed. “Meie kogukonnas rahuldaks see alanud kümnendil vajaduse lasteaiakohtade järele. Tähtis on muuta see asukoht lapsevanematele logistiliselt mugavaks,” rääkis Erkmann.

Tulevikku vaadates on selge Silla küla külje alla rajatava lasteaia perspektiiv. Kui 2000. aastal elas Silla külas 200 inimest, siis nüüd on rahvaarv kolm korda suurem. 10–20 aasta pärast on see piirkond vallavanema hinnangul elamuid täis ja see tähendab vajadust planeerida juba nüüd sellesse piirkonda lasteaed.

Nii algatati käesoleva aasta jaanuaris aleviku Jõekalda tee ja Keraamika tänava vahelise tagavaramaa ja riigimetsa kinnistu maa-alal detailplaneering, mille eesmärk on reserveerida see kavandatavale lasteaiale. Maa on plaanis taotleda munitsipaalomandisse. Lasteaed tuleb sinna nii kümne aasta pärast, pakkus Erkmann.

Märksõnad

Tagasi üles