Graafikud Pärnumaa keskmine brutopalk kasvas aastaga 160 euro võrra (1)

Pärnu Postimees
Copy
Lähikuudel tuleb rahval hakata rohkem raha lugema.
Lähikuudel tuleb rahval hakata rohkem raha lugema. Foto: Arvo Meeks

Statistikaameti andmete kohaselt oli keskmine brutokuupalk tänavu esimeses kvartalis Pärnumaal 1384 eurot, mis on 34 euro võrra vähem kui eelmise aasta viimases kvartalis ja 162 euro võrra rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Eesti keskmine brutopalk oli esimeses kvartalis 1741 eurot ja Pärnumaa oma jääb sellele 357 euro võrra alla. Aasta tagasi oli vahe 314 eurot.

Eesti Panga ökonomisti Orsolya Soosaare sõnutsi hoogustus Eesti keskmise brutopalga aastakasv eelneva kvartali 12,1 protsendilt 13,3 protsendini. Niisama palju kasvas aastaga Pärnumaa keskmine brutopalk.

Pärnumaa keskmine brutopalk jääb Eesti keskmisele alla pea 360 euro võrra.
Pärnumaa keskmine brutopalk jääb Eesti keskmisele alla pea 360 euro võrra. Foto: Statistikaamet

“Kuigi reaalpalk aastavõrdluses kahanes, on see alates eelmise aasta neljandast kvartalist juba taastumisrajal. Palgakasvu kiirenemise taga oli põhiliselt keskmise palga kasv hariduse valdkonnas, kus õpetajate miinimumpalk tõusis pea 24 protsenti, ning avalikus halduses, kus suurenes näiteks päästjate ja politseinike töötasu,” seletas Soosaar.

Ta märkis, et üldine suur hinnatõus on seni aidanud ettevõtetel oma toodangu hinda tõsta ja seeläbi üle kümneprotsendilise palgakasvuga toime tulla. Kui majanduskasv aeglustub või majandus langeb, kahaneb tavaliselt esimesena ettevõtete kasum. Palgakasv aeglustub ja töökohti tõmmatakse koomale mõningase hilinemisega, sest palku kärpida on keeruline ja lepingute lõpetamine võtab aega.

Käärid Pärnumaa ja Eesti keskmise brutopalga vahel on juba mõnd aega olnud ligemale 300 euro ringis.
Käärid Pärnumaa ja Eesti keskmise brutopalga vahel on juba mõnd aega olnud ligemale 300 euro ringis. Foto: Statistikaamet

“Möödunud aasta oli selle poolest eriline, et majanduslangus toimus väga hoogsa inflatsiooni keskkonnas. Jätkuv palgatõususurve sunnib järjest aeglustuva inflatsiooni taustal ettevõtteid varasemast rohkem tootmist optimeerima ja osalt ka kasumites järele andma,” ütles Soosaar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles