Pärnumaa veekogudesse kolib Pangodist 1500 jõevähki

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Keskkonnaamet asustab Pärnumaa veekogudesse 1500 jõevähki.
Keskkonnaamet asustab Pärnumaa veekogudesse 1500 jõevähki. Foto: Aimar Rakko/Keskkonnaamet

Vähipopulatsioonide turgutamiseks asustab keskkonnaamet Lõuna-Eestist Pangodi järvest Saarde valda Rae järve 1000 ja Häädemeeste valda Rannametsa jõkke 500 jõevähki.

Keskkonnaameti jahinduse ja vee-elustiku büroo juhataja Aimar Rakko sõnutsi on elukeskkond neis veekogudes vähkidele piisavalt hea. Ta märkis, et ümberasustamine on eksperimentaalne ja paari–kolme aasta pärast kontrollitakse, kas vähid on jäänud sinna pidama või mitte.

Rae järve on tunamullugi jõevähki asustatud ja eelmise aasta püügid näitasid, et vähk oli järve pidama jäänud. Tänavune asustamine peaks seda asurkonda veel kindlustama.

Rannametsa jões on lõiguti seirepüükidel vähke saadud, aga mitte kogu jõe ulatuses. Asustamine toimubki nendesse piirkondadesse, kus seirepüükidel vähke ei saadud, aga mis vähile elamiseks siiski perspektiivikaks hinnati.

Rakko ütles, et Pangodi järves, kust ümberasustatavad vähid pärit, on väga hea elujõuline ja haigustevaba populatsioon.

“See on väga hea vähi asurkonnaga järv, kust kannatab doonorina võtta asustusmaterjali teistesse veekogudesse,” seletas ta. “Ümberasustamine looduslikust veekogust on märksa tulemuslikum võrreldes kasvandusest pärinevate isenditega. Seda peamiselt põhjusel, et juba looduses elanud isendid suudavad end hoida ja varjata võimalike kiskjate eest, keda reeglina kalakasvatustest ei esine.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles