Nipid, kuidas kaitsta lemmiklooma külma eest

Karl Hütt
, reporter
Copy
Koeraga jalutama minnes võiks lühema karvaga lemmikule midagi selga panna ja jalutuskäigud teha mõistliku pikkusega. 
Koeraga jalutama minnes võiks lühema karvaga lemmikule midagi selga panna ja jalutuskäigud teha mõistliku pikkusega. Foto: Urmas Luik

Eesti loomakaitse selts (ELS) kutsub loomaomanikke pakasega pöörama senisest enam tähelepanu oma lemmikule, kes elab õues või kellega kauem väljas viibitakse. Asjaolu, et loomal on kasukas, ei tähenda alati, et külm teda ei ohustaks.

Külmade tulekuga hakkab ELSile laekuma järjest rohkem teateid loomade kohta, kelle heaolu ei ole tagatud. ELSi otsese abistamise juhi Margit Midro sõnutsi puudutavad teated sageli koeri, kes elavad õues, aga kellel puudub kuut või soe varjualune. Samuti tuleb teateid kasside kohta, kes hulguvad või elavad õues. “Sageli kipuvad seesugused loomapidajad eeldama, et lemmik talub igasugust külma ja seetõttu ei ole tal palju vaja, et sooja saada,” lausus Midro.

Kuidas tunda ära, et loomal on külm?
 

Koer.
Koer. Foto: Urmas Luik

Ta on loid. 

Väriseb ja kõnnib aeglaselt. 

Üritab hoida ennast sinu vastas. 

Külmad kõrvad ja käpad.

Andmed: ELS


Tegelikult ei talu aga kõik loomad külma paremini kui inimesed. Koera külmataluvus sõltub Midro selgitust mööda tema karvkattest, tõust, suurusest, vanusest ja tervislikust seisundist. Samuti sellest, kas koer veedab enamiku päevast õues või toas. Suured, tiheda ja pika karvaga koerad taluvad külma paremini kui näiteks väikesed või lühikarvalised.

Külma mõju koertele.
Külma mõju koertele. Foto: Loomakaitse.ee

Kassidel on sageli külm juba siis, kui temperatuur langeb alla seitsme kraadi. Need, kellel on paksem kasukas, suudavad kehatemperatuuri säilitada üsna kaua, kuid see ei tähenda, et neil ei hakkaks külm.

Külma mõju kassidele.
Külma mõju kassidele. Foto: Loomakaitse.ee

Külm ei tekita lemmikul üksnes ebamugavust, vaid see võib kahjustada tema tervist.

Juba null kraadi puhul tasub oma looma jälgida ja kassi hoida miinuskraadide korral toas. Õuekoera kuut tuleks aga enne talvekülmi üle vaadata. See ei tohiks lasta tuult läbi ja peab tagama kuiva ja sooja aseme. “Selleks peab kuut vastama koera suurusele, olema soojustatud, põhi olema maapinnast kõrgemal ja kuudis allapanu, näiteks puidupõhk,” loetles Midro. Samuti võiks kuut olla kaheosaline, esiku ja toaga.

Kuudi ukse ees peaks olema aga kate, mis ei lase tuulel otse sisse puhuda. Koeraga jalutama minnes võiks lühema karvaga lemmikule midagi selga panna ja jalutuskäigud teha mõistliku pikkusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles