Peagi saab küsida ahjutoetust

Pärnu Postimees
Copy
Kliimaministeeriumi teatel muudab kütteseadme uuendamine kütmise tõhusamaks.
Kliimaministeeriumi teatel muudab kütteseadme uuendamine kütmise tõhusamaks. Foto: Arvo Meeks

Eramajade omanikel avaneb võimalus taotleda KredExi toetust kütteseadme korrastamiseks. See aitab eelkõige väiksema sissetulekuga inimesi. Pärnumaal on 15. veebruarist õigus toetusele Pärnu ja Kilingi-Nõmme elanikel.

Võrreldes septembris luhta läinud taotlusvooruga on muudetud toetuse tingimusi. Toetust antakse üksnes vana ahju kordategemiseks või uue paigaldamiseks või kaugküttevõrguga liitumiseks. Tegemist on esimese taotlusvooruga, mille kogueelarve on kümme miljonit eurot. Sõltumata esitatud taotluste arvust, on voor avatud seitse päeva.

Kõik nädala jooksul esitatud taotlused reastab KredEx maksuameti tõendil oleva maksustatava tulu järgi, väiksemad sissetulekud eespool. Toetust antakse selle pingerea alusel. Kui taotlejate maksustatav tulu on võrdne, eelistatakse piirkonda, kus eriti peente osakeste sisaldus õhus ületab 6,5 mikrogrammi kuupmeetri kohta ja õhusaastega kokkupuutuvaid elanikke on rohkem. Kui elamud asuvad samasuguse õhusaastega piirkonnas ja sellega kokkupuutuvaid elanikke on sama palju, eelistatakse suurema köetava pinnaga elamut.

Toetust saab taotleda näiteks moodulahju, soojust salvestava kaminahju või pottsepa ehitatud ahju paigaldamiseks või kordategemiseks ning kaugküttevõrguga liitumise korral radiaatorite ning põrandakütte paigaldamiseks. Kui toetust soovitakse taotleda õhk-vesisoojuspumba, maasoojuspumba või halupuidu- või pelletikatla paigaldamiseks, tuleb oodata järgmise taotlusvooru avanemist aasta teises pooles.

Suurim toetuse summa on 10 000 eurot.


Kliimaministeeriumi teatel muudab kütteseadme uuendamine kütmise tõhusamaks, sest uuemat tüüpi ahjud annavad rohkem energiat ja hoiavad kokku küttekuludelt. Samal ajal on see kasulikum inimeste tervisele, sest uuemad ahjukolded saastavad keskkonda vähem.

Toetuse saamiseks peab taotleja elamu olema kasutusele võetud enne 2010. aasta 1. jaanuari. Elamus peab olema kohtküte ja energiaallikaliigiks tahke kütus.

Taotlusi saavad esitada füüsilised isikud e-toetuse keskkonna kaudu. Suurim toetuse summa on 10 000 eurot. Sõltuvalt piirkonnast on toetuse määr kas 50 või 70 protsenti. Kilingi-Nõmme ja Pärnu puhul kehtib 50protsendine toetusmäär.

Toetuse saamiseks on oluline, et enne heakskiitvat otsust ei alustataks töödega, kaasa arvatud vana ahju lammutamisega.

Peagi avaneb ka väikeelamutele mõeldud rekonstrueerimistoetus, mille abil on võimalik teha terviklikke ümberehitustöid ja üksikuid töid. Ahiküttega korterelamuid saab korrastada neile mõeldud rekonstrueerimistoetuse abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles