Suri Raimond Valgre mälestusmärgi looja skulptor Rait Pärg

Pärnu Postimees
Copy
Rait Pärg (2. juuni 1966 – 31. jaanuar 2024).
Rait Pärg (2. juuni 1966 – 31. jaanuar 2024). Foto: Alar Raudoja

Eesti kujurite ühendus annab oma Facebooki lehel teada, et 57 aasta vanusena on meie seast lahkunud skulptor Rait Pärg.

"Meie hulgast lahkus kallis kolleeg, sõber, õpetaja, kiviraidur Rait Pärg. Jääme mäletama teda kui heatahtlikku inimest ja tegusat kunstnikku," kirjutab Eesti kujurite ühendus oma ühismeedia kontol. 

Rait Pärg lahkus 31. jaanuaril.

2. juunil 1966 sündinud Rait Pärg õppis 1981–1985 Tartu kunstikoolis kivi kunstilise töötlemise ja 1981–1987 Eesti riiklikus kunstiinstituudis skulptuuri erialal. Pärnus elanud ja töötanud kunstnik osales näitustel aastast 1992.

Pärg töötas õpetajana nii Pärnu kunsti- kui vabakoolis ja Saksa tehnoloogiakoolis. Viimasel ajal tegutses ta vabakutselisena.

Talle pakkusid huvi looduslikud materjalid ning ta osales puu-, lume-, jää- ja liivaskulptuuri sümpoosionidel nii kodumaal kui välisriikides. Kogenud jääskulptori töövahendite hulka kuulusid nii mootorsaag kui lihtsamad saed ja peitlid ning föön.

Oma taieste valmimisel kasutas ta peale liiva, lume, jää ja puidu ka pronksi, alumiiniumi, dolomiiti, graniiti ja betooni ning maalimiseks värve.

Aastatel 2000–2020 osales ta grupinäitustel Pärnu ja Haapsalu linnagaleriis ja Eesti rahvusraamatukogus.

​Kodulinna jääb ilmestama mitu tema meistritööd. Tuntuimad neist on Raimond Valgre skulptuur kuursaali kõrval, Rääma kooli vilistlaste pink, poleeritud roostevabast terasest installatsioon "Kaks purje" Vaasa pargis ja pallimängijat kujutav skulptuur spordihalli ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles