Kevadilm pani kahepaiksed rändama

Pärnu Postimees
Copy
Autojuhtidel palutakse olla tähelepanelik nii kahepaiksete kui neid abistavate vabatahtlike suhtes.
Autojuhtidel palutakse olla tähelepanelik nii kahepaiksete kui neid abistavate vabatahtlike suhtes. Foto: Margus Ansu

Soojenenud ilmadega on alanud konnade kevadränne. Kahepaiksed liiguvad sigimispaikadesse ilmaoludest sõltuvalt paari nädala jooksul. Kohati ristuvad rändeteed sõiduteedega, mistõttu paari tunniga võib seal hukkuda suurem osa konni. Eestimaa Looduse fond (ELF) kutsub inimesi enda kodukohas kahepaikseid üle tee aitama.

Autojuhtidel palutakse olla tähelepanelik hilisõhtuse rände ajal nii kahepaiksete kui neid abistavate vabatahtlike suhtes.

„Ühele kohalikule konnapopulatsioonile võib pidev hukkumine kevadisel pulmateel tähendada väljasuremist,”rääkis „Konnad teel(t)” kampaania juht Birgit Purga. „Sellepärast on sellised massilise hukkumisega teelõigud õrnematele konnakooslustele väga ohtlikud. Seda enam, et kõik meie kahepaiksed on looduskaitse all,“ lisas Purga. 

Kahepaiksete rännet on märgatud juba kõikjal Eestis. Õhtused plusskraadid ja mõnes paigas sadanud vihm on sellele hoo sisse andnud. Praegu on peamised liikujad vesilikud ehk sabakonnad ja rohukonnad. Purga sõnutsi on kahjuks märgatud juba hulgi hukkunud kahepaikseid. Kui ilm läheb jahedamaks, vaibub konnarännegi, et soojemal ajal taas hoogu koguda. Seepärast tasub olla tähelepanelik kogu aprilli vältel.  

Tänavu organiseerivad kohalikud vabatahtlikud konnatalgud vähemalt kümnes paigas, kus toimub suurem ränne. ELF on korraldanud infopäevi, et huvilistel oleks teadmised ja oskused, kuidas kahepaiksete päästmine oleks ohutu kõigile. Paljud vabatahtlikud on kevaditi konni aidanud juba aastaid. Vabatahtlikud loendavad ja määravad konnad liigiti, seda infot vajavad teadlased ja teede planeerijad. Samal ajal õpivad inimesed Eesti kahepaikseid paremini tundma.

Kõik, kes soovivad talgutel kaasa lüüa, võivad liituda veebilehel konnad.elfond.ee konnatalguliste listiga või Facebooki lehega „Konnad teel”.

Konni üle tee aidates tuleb järgida liiklusohutuse põhimõtteid. Nii kahepaiksete kui talguliste turvalisuse huvides soovitatakse rändekohtades kasutada ajutist konnatõket. See takistab konnade teelepääsemist, talgulised saavad tee äärest tõkke tagant konnad ämbrisse koguda ja ohutuses veendudes nad üle tee toimetada. 

Aktsioon “Konnad teel(t)” toimub 2012. aastast. Algatuse eesmärk on pöörata tähelepanu rände ajal maanteedel massiliselt hukkuvatele konnadele, tõsta inimeste teadlikkust looduses tähtsat rolli mängivate kahepaiksete suhtes ja saada ülevaade nende rändepaikadest kogu Eestis. Aastatega on vabatahtlike abiga autorataste all hukkumisest päästetud 206 193 kahepaikset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles