Nädalavahetusel plahvatas telefon, süttis mööbel ja sähkude akud süütasid hoone

Copy
Kuldses Kodus põles tühjas korteris diivan. 
Kuldses Kodus põles tühjas korteris diivan. Foto: Lääne päästekeskus

Möödunud nädalavahetusel oodati päästjate abi Saarde vallas ja Pärnu linnas, enim põhjustasid paksu pahandust eri liiki akud. 

Reedel kell 12.46 ajal teavitati häirekeskust, et Saarde vallas Jäärja külas on turvast vedanud poolhaagis vajunud kraavi külili ja murdnud pooleks elektriposti, millel kaablid küljes. Õnnetuses terveks jäänud veokijuht asus koos päästjatega olukorda lahendama ja organiseeris puksiirauto. Päästjad katsid sõidukist lekkinud hüdroõli absorbentainega.

Laupäeval käisid Pärnu päästjad kolmel väljakutsel. Kell 00.08 teatati häirekeskusele, et Pärnus Supeluse tänaval plahvatas voodisse laadima jäetud telefoni aku, mis põletas madratsisse augu. Õnneks suudeti olukorrale kiiresti reageerida, nii et suuremat õnnetust ei juhtunud. Päästjad kontrollisid põlengukoha üle ja tuulutasid ruumid.

Sama päeva pärastlõunal kell 15.15 anti häirekeskusele teada, et Kuldse Kodu neljandalt korruselt tuleb suitsu. Pärnu päästjad leidsid eest korteris põleva diivani, kuid kedagi kodus ei olnud. Tulekahju kustutati, samuti ventileeriti ruumid. Päästjatele lõppes juhtum kell 16.16.

Kell 21.57 helistas häirekeskusesse inimene Pärnust Tallinna–Pärnu–Ikla maanteelt ja teatas, et tema auto aku on suitsema hakanud, kuid ise ta akut tööriistade puudumise tõttu eemaldada ei saa. Päästjad eemaldasid kuumenenud aku ja jahutasid ohutuse tagamiseks sõiduki. Autole telliti järele puksiir.

Elektritõukerataste akud tekitasid taas tulekahju

Pühapäeval kell 4.48 jõudis häirekeskusesse info Pärnust Härma tänavalt, kus põles laoboks, milles on elektritõukerataste akud. Päästjate saabumise ajaks oli leekides üks laoruumi nurkadest, kus asusid elektritõukerataste akud. Päästjad kustutasid põlengu ja viisid põlenud akud välja. Sündmus lõppes päästjatele kell 6.07.

Hoonetes ei tohiks ladustada vigastatud või kasutuskõlbmatuid akusid.
Hoonetes ei tohiks ladustada vigastatud või kasutuskõlbmatuid akusid. Foto: Lääne päästekeskus

Põleng toimus ettevõtte laoruumis, kus käsitletakse elektriliste tõukerataste akusid. Lääne päästekeskuse tulekahjude menetleja Raido Metsa sõnutsi toimub laoruumis iga päev akude ülevaatus ja tehakse ka pisemaid parandustöid. “Tegemist on paraku kõige ebastabiilsema ja ettearvamatu kogumiga: ruumis ladustatakse tööprotsessi ajal suurel hulgal akusid kastides. Üldjuhul saadetakse kõlbmatud akud jäätmejääma või tõstetakse ruumist õue. Sellel korral jäi see mingil põhjusel tegemata,” selgitas Mets.

Tänu kiirele reageerimisele ei levinud tuli kõrval paiknevatele akukastidele. Samuti täitis oma eesmärgi boksidevaheline tuletõkkesektsioon, mis takistas tule levikut kõrvalruumidesse. "Tegemist on uuema hoonega, kus on olemas kõik nõutavad tuleohutuspaigaldised. Tulekahju tõttu sai ruum paraku ulatuslikke suitsu- ja tahmakahjustusi ning välisseina paneelid paindusid kuumusest läbi," tõdes tulekahjude menetleja ja selgitas, et nii nagu ettevõtetes on äärmiselt oluline jälgida akude ohutust koduski. "Kindlasti ei tohiks kodus ladustada eri akusid, mis on saanud viga või on muul põhjusel kasutamiskõlbmatud. Nende koht ei ole kodus, vaid need tuleks esimesel võimalusel viia jäätmejaama."  

Kui akusid ei ole kohe võimalik utiliseerida, võiks neid ajutiselt hoiustada väljaspool hoonet tulekindlast materjalist ja suletud mahutis, mis oleks kaitstud ka ilmastiku mõju eest.

Tagasi üles