Pärnus varastati ühe öö jooksul samast kandist kaks kallist maasturit

Copy
Pärnus varastati üks Audi koos golfikäruga Karja tänavalt ja teine Kanali tänavalt.
Pärnus varastati üks Audi koos golfikäruga Karja tänavalt ja teine Kanali tänavalt. Foto: Dmitri Kotjuh

Augusti algusest alates on eeskätt Lõuna-Eestis pandud toime järjepanu vargusi, mille käigus on inimesed ilma jäänud nii hinnalistest sõidukitest, mootorpaatidest, ATVdest, tööriistadest kui muudestki esemetest. Peale eelloetletu varastati ööl vastu tänast Pärnust kaks Audi Q7 maasturit.

Viljandi politseijaoskonna juhi Margus Sassi selgituse kohaselt ilmnesid esimesed märgid sellest, et välisriigi kurjategijad on sihikule võtnud meie inimeste vara, politseile augusti alguses, mil hakkasid sagenema teated vargustest ja sissemurdmistest. "Varastatud on nii mootorpaate kui nende transportimiseks mõeldud haagiseid, Volvo treiler koos laaduriga, Tartust varastati nädala jooksul kaks hinnalist maasturit, Kagu-Eestist on minema viidud tööriistu ning eile hommikul anti teada, et Viljandist varastati kaks ATVd," loetles jaoskonna juht.

Sassi ütlust mööda õnnestus äsjase Viljandi ATVde varguse puhul tänu sellele, et omanikud olid masinatele GPSi paigaldanud, kindlaks teha, et maastikusõidukid olid juba mõne tunniga jõudnud Viljandimaalt Leetu. "Andsime selle info kiirelt Leedu kolleegidele edasi ning juba eile pealelõunal pidasid politseinikud Leedus kinni kohaliku mehe, kelle valdusest maastikusõidukid leiti," selgitas ta.

Sass lisas, et kõigi nende varguste suhtes on alustatud kriminaalmenetlust ning asjaolude selgitamine ja info kogumine käib täie hooga. "Esmase infokorje ja teadmise kohaselt on alust kahtlustada, et tegemist on välismaalt, võimalik, et Leedust pärit kurjategijatega. Kõigi nende vargusjuhtumite puhul on tegutsemisviis, käekiri ja muster sarnane ning on selge, et kurjategijad ei tunne maakonna- ega riigipiire, mistõttu praegu on meile väga oluline igakülgne töö naabritega, panemaks punkt nendele vargustele," selgitas jaoskonna juht.

Ehkki varastatud esemeid on eri sorti ning keerukas on anda inimestele ühest soovitust oma vara kaitseks, näevad politseinikud Sassi sõnade kohaselt vähemasti Viljandi ATV-varguste näitel, et kui ärandamist ei ole võimalik lõpuni ennetada, siis vähemasti tehnikale või sõidukitele paigaldatud korralik GPS-seade annab võimaluse neid jälgida ning need kätte saada ühes kurjategijatega.


Prokuratuuri avalike suhete nõunik Kauri Sinkevicius märkis, et suvepealinna vargused on värsked ja kõiki juhtumi asjaolusid alles selgitatakse. Enne konkreetsete tõendite kogumist või kahtlustatavate tuvastamist ei ole neil võimalik kahtlustatavate päritolu oletada.

Politseijaoskonna juht soovitas vara kaitseks lukku panna oma kodu, firma, maamaja uksed-aknad ning võimalusel varustada oma kinnistu alarmi andva valvesüsteemi või kaameratega. "Koduõuel seisev tehnika, maastikusõidukid või mootorpaadid tuleks niisamuti parkida selliselt, et oleks välistatud võimalus neid kergelt minema toimetada. Lukustage järelhaagised või parkige need selliselt, et miski blokeeriks nende vaevata väljapääsu territooriumilt. Autovarguse ennetamisel on kõige tähtsam sõiduki uksed lukustada, hoida autovõtmed kindlas kohas ning mitte jätta neid järelevalveta. Võimalusel hoidke sõiduki võtmepulti eemal välisustest ja akendest ning paigutage näiteks metallkarpi, mis takistab ligipääsu võtmepuldi signaalile. Samuti soovitame parkida auto garaaži või aeda, mille värav käib lukku," toonitas jaoskonna juht.

Viimasena rõhub Sass sellele, et kui märgatakse kodukandis sõitmas kahtlaseid välismaa numbriga masinaid, eeskätt Leedu ja Inglismaa omi, tuleb oma tähelepanekutest kindlasti politseile teada anda. Niisamuti inimestest, kes justkui sihitult mingis piirkonnas ringi uudistavad ja kellegi aedadesse, garaažidesse või mujale sisse kiikavad.

Tagasi üles