Galerii Kirikmäel avati Baltikumi suurim päikesepark (5)

Lihula külje alla Alakülla täna pärastlõunal vuranud autode voor ajas kohalikud naised Marje Märgi ja Elda Haasa elevile: täna saab vist nende talude külje alla kerkinud hiiglaslikus, 117 600 paneeliga päikesepargis pidu.

Nii panid naised kummikud jalga ja jalutasid mõnesaja meetri kaugusele vastsete üleaedsete juurde püsti pandud telgi juurde suursündmust uudistama.

Kuidas uus, Baltikumi suurimaks tituleeritud 77,53megavatise tootmisvõimsusega päikesepark nende elu mõjutama hakkab, ei osanud naabrid arvata.

“Räägitakse, et päikeseparkide juures sajab vähem,” teadis Märk öelda.

“Meie kandis sajabki vähem ja sel aastal sadas siin eriti vähe,” märkis Haas, kelle jutu järgi on Alaküla võrreldes mõne muu Eesti paigaga tunduvalt sajuvaesem kant. “Äkki kõrval oleva mäe tõttu lähevad vihmapilved meist mööda.”

“Mina ei muretse, sest mul kasvavad maja paneelide vahel puud,” torkas Haas vahele.

“Eks saa näha, kuidas paneelid suvel peegeldama hakkavad,” täiendas Märk.

Ühel meelel olid naised selles, et päikesepargi ehituse ajal sai suurelt maanteelt külla tulev kruusatee paremasse korda. Kas teed vuntsiti suurobjektiga seoses või oli see ka muidu plaanis, Alaküla naised ei teadnud, aga plussmärgiga ettevõtmine see nende arvates oli. “Korralik remont tehti, kahju vaid, et tee asfaldi alla ei saanud,” ütles Haas. “Suvel käis siin hirmus tolmutamine.”

Eesti energiaettevõtte Evecon ja rahvusvahelise investeerimisfondi Mirova koostöös rajatud päikesepark ei mahu lubatud drooniga lendamise kõrguselt pildile ära. See laiub ligemale 110 hektaril ja katab oma tootmisvõimsusega hinnanguliselt 35 000 majapidamise aastase energiavajaduse.

Eveconi tegevjuhi Karl Kulli sõnade järgi investeeriti Kirikmäele rajatud 77,5megavatise tootmisvõimsusega päikeparki, Järvamaal Imaveres avatud 15,5- ja Viljandimaale Lohumetsa püstitatud 12,8megavatise tootlikkusega parki kokku ligemale 70 miljonit eurot.

Tagasi üles