Jürituli läheb teele Tori kirikust

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jüripäeval, 23. aprillil saadetakse tavakohaselt jürituli teele Eesti sõjameeste mälestuskirikust, Torist jõuab see õhtuks Tallinnasse Jüriöö parki.

Esivanemate vabadusvõitluse mälestusele pühendatud jüripäeva jumalateenistus algab keskpäeval ja selle korraldavad EELK õpetaja ja kaitseväe kaplaniteenistus, mängib Eesti kaitseväe orkester ja laulab Eesti sõjameeste Pärnu ühenduse meeskoor.

Tori kiriku taastajate ühenduse esimees Jüri Kask ütles, et oma jüritule võivad kaasa saada kõik, kes oma laternaga sümboolse tule järele tulevad. Jumalateenistuse järel jagavad kaitseliitlased suppi ja kui ilm lubab, saab kiriku juurest nautida kauneid vaateid Pärnu jõele.

Tasuta buss väljub tund enne teenistuse algust Pärnust Kaitseliidu maja eest ja toob Torist ürituse lõppedes samasse tagasi.

Rahvakalendri järgi on jüripäev eelkõige põllumehe tähtpäev, mille paiku lasti kari välja ning alustati künniga. Päeva nimi tuleneb legendaarsest lohetapjast Pühast Georgiusest ehk Jürist, keda kujutatakse hobuse seljas, ja selle kombestik on seotud kariloomadega.

Eestlastele meenutab jüripäev 1343. aasta Jüriöö ülestõusu. Selle auks süüdatakse lõkkeid ja korraldatakse tõrvikutega jüriööjookse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles