Viisnurk jäi esimeses kvartalis kahjumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Viisnurk.
AS Viisnurk. Foto: Ants Liigus

Peamiselt ehitusmaterjalide ja mööbli tootmisega tegelev AS Viisnurk jäi tänavu esimeses kvartalis 173 000 euroga kahjumisse, aasta varem oli ettevõte 102 000 euroga kasumis.

Tallinna börsil noteeritud Viisnurga esimese kvartali müügitulu kasvas 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes 13 protsenti ja oli 4,6 miljonit eurot. Samal ajal langes kontserni kulumieelne tegevuskasum (EBITDA) eelmise aasta 275 000 eurolt sel aastal 147 000 euroni.

Suhteliselt nõrk esimese kvartali tulemus oli ootuspärane ja tulemust prognoosis ettevõtte juhtkond juba eelmise aasta neljanda kvartali aruandes, märkis Viisnurk. Müügi kasv tuli põhiliselt Püssi naturaalsete puitkiudplaatide tehase toodete müügist ja müügist Skano jaeketis, mis kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 30 protsenti.

Samal ajal langes teiste võrreldavate äriüksuste ehk Pärnu kiudplaadivabriku, Isotexi siseviimistlusplaatide üksuse ja Pärnu mööblivabriku müük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kaheksa protsenti.

Eelmise aasta esimeses kvartalis moodustas müük Soome turule kogu kontserni müügist 46 protsenti, kuid Soome turul käesoleva aasta esimestel kuudel nõudlus ootamatult teravalt langes ning müük Soome on langenud 29 protsendini ettevõtte käibest.

Samas ei ole müük teistele turgudele langenud, pigem on toimunud mõõdukas kasv. Tänu sellele kasvas võrreldavate üksuste ärikasum seitse protsenti ja oli 138 000 eurot, märkis Viisnurk.

Hoolimata kergest käibelangusest, kasvatas mööblivabrik eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ärikasumit 2,6 protsenti ja ärikasum oli 159 000 eurot. Mööblivabrik töötab efektiivselt ja kasumlikult, esimese kvartali ärikasumi marginaal oli üheksa protsenti.

Skano jaemüügiketi käive kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 30 protsenti ja oli 553 000 eurot ning ärikahjum 5000 eurot. Kahjumi põhjusteks oli kahjum Ukraina grivna kursi muutusest summas 24 000 eurot. Skano müügist moodustab Viisnurga enda mööbli müük jätkuvalt olulise osa ja see võimaldab mööblivabrikul opereerida tunduvalt kasumlikumalt, kui see ilma Skano jaemüügiketita võimalik oleks, selgitas ettevõte.

Püssi kiudplaadivabriku käive oli esimeses kvartalis 733 000 eurot ja ärikahjum oli 237 000 eurot. Madalast müügimahust tingituna töötas Püssis asuv tehas esimeses kvartalis poole võimsusega.

Positiivse trendina tõi ettevõte välja kvartalisisese ehitusmaterjalide müügikasvu: jaanuaris oli müük 674 000 eurot, veebruaris 761 000 eurot ja märtsis 1 049 000 eurot. Selline trend mõjutas positiivselt kontserni tulemusi ja märtsikuus jõudis Viisnurk selgituse kohaselt ka jooksvalt puhaskasumisse. Kuust kuusse kasvavat müügimahtu mõjutas nii paranev nõudlus, sessoonsus kui ka Püssi vabriku toodangu järk-järgult edukam müük, seisab teates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles