Pärnu kooliõpilased kirjutasid uue iseseisvusmanifesti

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument "Rõdu" Pärnus Rüütli platsil.
Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument "Rõdu" Pärnus Rüütli platsil. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi kuldsuu Kai Isand luges täna hommikul Pärnus Rüütli platsil ette kooli õpilaste kirjutatud uue tänapäevastatud iseseisvusmanifesti.


Manifest kõigile Eestimaa rahvastele


Eesti rahvas ei kaotanud aastasadade jooksul tungi iseseisvuse järele. Põlvest põlve kestis temas salajane lootus, et hoolimata pimedast orjaööst ja võõraste rahvaste vägivallavalitsusest, jõuab kätte Eestis aeg, mil "kõik piirud kahel otsal lausa löövad lõkendama" ning Eesti saab vabaks.    



Praegu elame me vabas Eestis.    



1918. aastal, meie riigi sünnihetkedel, tunnistas Eesti Maapäev maa ja rahva seadusliku esindajana, toetudes rahvaste enese määramise õiguse peale, tarvilikuks astuda Eesti maa ja rahva saatuse määramiseks järgmisi otsustavaid samme:



EESTIMAA, tema ajaloolistes ja etnograafilistes piirides, kuulutati tollest hetkest peale


ISESEISVAKS DEMOKRAATLIKUKS VABARIIGIKS.



Iseseisva Eesti Vabariigi piiridesse kuuluvad Harjumaa, Hiiumaa, Läänemaa, Järvamaa, Jõgevamaa, Ida- ning Lääne-Virumaa, Tartumaa, Põlvamaa, Pärnumaa, Raplamaa, Saaremaa, Valgamaa, Võrumaa, Viljandimaa,  kus Eesti rahvas suures enamikus põliselt asub.



Eeltähendatud maakohtades on ainsam kõrgema ja korraldava võimu kandja eesti rahvas ning tema poolt volitatud esindajad.    



Oma iseseisvuse ning demokraatlike väärtuste alahoidmiseks oleme ühinenud mitmete rahvusvaheliste organisatsioonidega, mille raames toetame kõiki iseseisvaid ning demokraatlikke riike. Usume, et vajadusel saame ka teistelt tuge.



Eesti sõjavägi on tugevdatud selle määrani, mis sisemise korra alalhoidmiseks tarvilik. Eesti sõjamehed, kes teenivad välismissioonidel, on kõrgelt hinnatud ja aitavad kaasa rahu ning õigluse kehtestamisele kogu maailmas.    


Nii soovivad Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi noored, et Eesti riik lähtuks järgmistest juhtmõtetest:



1. Kõik Eesti Vabariigi kodanikud usust, rahvusest, majanduslikust kindlustatusest ja poliitilisest ilmavaatest sõltumata leiavad võrdset kaitset vabariigi seaduste ja kohtute ees.



2. Riigijuhtimine ei tohi olla poliitikute elitaarprojekt, vaid kogu rahva ühine ülesanne.



3. Eestlased, venelased ja teised rahvused saavad demokraatlikus Eesti riigis elada üksmeeles, pidades lugu üksteisest ja oma riigist.



4. Eesti riik on ühtne – ei ole meie riigis kohti ega piirkondi, mis teistest olulisemad ja enamate õigustega. Eesti riigi kodanikud on võrdsed, elagu nad Võrumaa metsades või pealinna keskel.



5. Kõik kodanikuvabadused: sõna-, trüki-, usu-, koosolekute, ühisuste, liitude ja streikide vabadused, niisama isiku ja kodukolde puutumatus, peavad kogu Eesti riigi piirides vääramata maksma seaduste alusel, mida valitsusel tuleb järjepidevalt arendada ning täiustada.



6. Eesti Vabariigil on kohustus tagada kõigile teotahtelistele kodanikele hea ning kvaliteetne eestikeelne haridus, et kindlustada nende enda ja kogu Eesti rahva tulevik.    



7. Vaimsed väärtused peame seadma ülespoole materiaalsetest. Me ei tohi mitte üksteist halvustada vara pärast, mis ühel on ja teisel pole. Eesti Vabariigi kodanikud ei peaks parema materiaalse elu pärast välismaale lahkuma, kui kodumaal on võimalik enda ja teiste elu paremaks muuta.



8. Eesti siseriikliku julgeoleku peaeesmärgiks peab olema elanike turvalisuse ja kindlustunde tagamine, piiramata kodanike põhiõigusi.    



9. Eesti riigi kultuuri hoidmine ja arendamine olgu meie kõikide südameasjaks.



10. Iga Eesti Vabariigi elaniku kohus on kaitsta ja säilitada Eesti loodust.    



Eesti! Sa oled jõudnud aega, mille saabumist paljud ei uskunud, ent siiski lootsid ja ootasid. Sa seisad tuleviku lävel, kus sa vabalt ja iseseisvalt oma saatust võid määrata ja juhtida! Kõik Eestimaa pojad ja tütred, ühinegem kui üks mees kodumaa säilitamise pühas töös! Hoia oma kodu, kus kord ja õigus valitseks. Meie esivanemate higi ja veri, mis selle maa eest valatud, nõuavad seda, meie järeltulevad põlved kohustavad meid selleks.



Su üle Jumal valvaku


Ja võtku rohkest õnnista,


Mis iial ette võtad sa,


Mu kallis isamaa!



Elagu iseseisev demokraatlik Eesti Vabariik!   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles