Tänavuse malevasuve sümbol on reha

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval trotsisid vihma Audru kooli õpilased, kes tulid pärnakatele appi “Grillfesti” järel Vallikääru ümbrust koristama.
Esmaspäeval trotsisid vihma Audru kooli õpilased, kes tulid pärnakatele appi “Grillfesti” järel Vallikääru ümbrust koristama. Foto: Ants Liigus

Eelmisel nädalal alustasid Pärnumaal tegevust esimesed õpilasmaleva rühmad, kokku tegutseb suve jooksul siinmail 1200 õpilast 88 malevarühmas.

Kai Oraste juhitud Audru maleva rühm korjas esmaspäeval vihma trotsides Pärnus vallikraavi kallastel grillfestivalist maha jäänud prahti kokku.

Uurivad ja koristavad

“Oleme tegelikult Valgeranna rühm, meie põhitöö on Valgeranna koristamine kõrkjatest ja kolast, aga tulime pärnakatele kiireloomuliste tööde tegemisel appi. Alustasime tööd juba eelmisel kesknädalal,” märkis Oraste.

Rühm vedas Vallikääru ümbrusest prahti täis prügikotte suurtesse konteineritesse. “Tore päev oli, mis sest, et vihma sadas, meie rühmas on tublid, töökad ja asjalikud lapsed,” lisas juhendaja. Audru rühmas löövad kaasa Audru keskkooli seitsmenda klassi poisid ja tüdrukud.

Pärnus Alevi kalmistul teeb teist nädalat koristustöid Ülejõe gümnaasiumi õpilaste rühm, keda juhendab sama kooli ajalooõpetaja Anne Kärner.

Kärner kantseldab malevarühma Alevi kalmistul kümnendat aastat.

Homme, 14. juunil pisut pärast keskpäeva tähistavad malevlased Alevi surnuaial küüditamise aastapäeva.

Nimelt on Alevi surnuaia koristusrühmal olnud tava pidada rühma päevikut, kuid sel aastal soovisid õpilased seda traditsiooni pisut muuta ja valmistasid ette väikese uurimuse Alevi kalmistule maetud Pärnu suurkujudest. Uurimistöö kantaksegi ette homme.

“Õpilased kogusid infot Alevi kalmistu tähtsamate objektide kohta. Siia on maetud näiteks villaomanik Ammende, korgivabrikant Auster, keeleuuendaja Rosenplänter, skulptor Adamson,” rääkis Kärner.

Õpilasmaleva eestvedaja Mati Suti info järgi on sel nädalal juba töös kümmekond rühma, suurem jagu malevlastest alustab tegevust pärast jaanipäeva.

Heakord ausse

Rühmad on tööl enamikus Pärnumaa omavalitsustes.

Teadmiseks lapsevanematele, et igas rühmas õpetatakse lastele esimese asjana ohutusreegleid.

Enim tegutseb malevlasi Pärnus, Paikuse vallas ja Audru vallas. “Mul on hea meel, et sel suvel saime tööd ka vaegkuuljatele ja lasteküla lastele,” märkis Sutt.

Sutt rõhutas, et ettevõtjad suhtusid lastele töö pakkumisse mõistvalt ja positiivselt, rohkesti töövõimalusi pakkus õpilastele välja Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna heakorraspetsialist Arvo Kase. Pärnu surnuaedu heakorrastab sel suvel mitu malevarühma, Alevi kalmistu rühma tööd toetab muinsuskaitse selts, sest tegu on kultuuripärandi hoidmise ja säilitamisega. Kalmisturühmadega teevad tihedat koostööd surnuaiavahid Ilmi Saal ja Anu Mäeste.

Kõige rohkem on tänavu malevas noori vanuses 15–17, väiksem on 13–14aastaste hulk. “13–14aastate puhul kooskõlastame töötegemise tööinspektsiooniga,” lisas Sutt.

Malevlased teevad heakorra- ja haljastus-, ehitusabi- ja koristustöid, müüakse jäätist, kõige vanemad noored saavad tööd turbarabas. Malevasuve sümbol ongi Suti hinnangul reha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles