Muuseumist leiab teletegijad Pandist Maranini

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk (vasakul), telekunstnik Tiina Alver ja ERRi muuseumi arendusjuht Tiit Kimmel jagasid näituse avamise eel üksteisele veel viimaseid näpunäiteid.
Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk (vasakul), telekunstnik Tiina Alver ja ERRi muuseumi arendusjuht Tiit Kimmel jagasid näituse avamise eel üksteisele veel viimaseid näpunäiteid. Foto: Urmas Taul

Koostöös ERRi muuseumiga pandi eile Pärnu muuseumisse üles mitmest näitusest koosnev Eesti filmi 100. aastapäevale pühendatud väljapanek Eesti tele-, foto- ja kinotegijaist, mis jääb sinna uudistada järgmiseks poolaastaks.

Liftist näitusekorrusele sisenedes satub muuseumikülastaja esimesel sammul kohe kaamera ette – teleriekraanilt vaatab talle vastu tema ise.

Igas saalisopis avaneb omaette maailm. Peategelasteks sellised tele jaoks märgilise tähendusega nimed nagu loodusfilmimees Rein Maran, mitmekülgne Valdo Pant, telekunstnik Tiina Alver, helioperaator ja filmitegija Enn Säde, lastesaateid esindava telelavastuse “Nöbinina” rekvisiidid ja kostüümid, aga ka poole sajandi tagune Eesti ja Soome sõprustelevõistlus ja siiapoole lahte jäänud “Naapurivisa” auhind.

Eile keskpäeval meeskonnaga ekspositsiooni üles pannud ERRi muuseumi arendusjuhi Tiit Kimmeli kummargil pea varjus ilmusid Marani filmide nurka, kus juba ees ootas filmimehe roheline telk, kunstmurumättale üksteise järel elus samblavaip, kummist vihmauss ja ämblik. Kui läbi kaameratoru vaadata, paistab sealt nüüd külastajale vastu suur ämblikujalg. Just nagu päris.

“Televisioon on kollektiivne looming, meil teevad kõik kõike,” ütles Kimmel väikest näitlikku võttepaika üles pannes.

Infot teletegijate ja nende loometöö kohta jagavad fotode ja kirjadega stendid, peale selle saab nende tehtud filme või jäädvustusi nende tegemistest ka ekraanilt vaadata. Miks mitte näiteks seda, kuidas Hardi Tiidus, Valdo Pant ja Voldemar Panso Eesti-Soome sõprusvõistluses üksteise teadmisi proovile panid.

Kuna Kimmeli jutu järgi oli Pärnu muuseumis pakutud näitusepind hästi atraktiivne ja võimalusi pakkuv, ongi nüüd Pärnus koos rida näitusi, mis valminud viimase viie aasta jooksul. Mitmest osast koosneva väljapaneku sidus ühtseks Tiina Alver.

“Need teemad, mida me siin rahvale näitame, on programmis tähtsad. Publitsistikas on märgilise tähendusega Valdo Pant ja ajakirjanike kvaliteet, temanimeline ajakirjanduspreemia. Järgmise aasta 21. jaanuaril, Pandi 85. sünniaastapäeval kuulutame Pandi preemia välja juba kümnendat korda,” avaldas Kimmel.

“Looduse näitamises ja läbi selle ka mõistmises on väga hea näide meie oma vanameister - väga hea loodusetundja, operaator ja režissöör Maran, kes näitab oma maa loodust eesti mehe silmade läbi. National Geographic ei tee Eesti loodusest niisugust vaadet, nagu teeb Maran,” kirjeldas Kimmel.

Väljapaneku avamisega Pärnu muuseumis juhatasid ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi sisse näituste ja telehooaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles