T. E. Jan Palmstierna: Majanduskriis kestab kaks aastat

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi suursaadik Eestis T. E. Jan Palmstierna.
Rootsi suursaadik Eestis T. E. Jan Palmstierna. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsuse ja Rootsi suursaatkonna koostöös toimuva Pärnu nädala puhul viibis üleeile Pärnus Rootsi suursaadik Eestis T. E. Jan Palmstierna. Läinud aastal 60. sünnipäeva tähistanud suursaadik on õppinud Stockholmi ülikoolis õigusteadust, töötanud Rootsi esindustes Tšiilis, Taanis, Saksamaal ja Leedus. Seejärel oli tööl tööstus- ja kaubandusministeeriumis ning välisministeeriumis. Suursaadik Eestis möödunud septembrist.



Härra suursaadik, kuidas julgustab Rootsi suursaatkond praegu investoreid Rootsist tulema Eestisse?


Kõigepealt ütleksin, et mul on hea meel töötada Eestis, sest minu diplomaadikarjäär pole viinud mind maailma eri nurkadesse, olen enamiku ajast töötanud Läänemere piirkonnas ja seetõttu on mul regiooni asjadest parem pilt.



Mõistagi ei ole investorite leidmine praegu kerge. Tallinnas on Rootsi kaubanduskoja esindus, kellega teeme väga tihedat koostööd. Eeskätt püütakse Eesti vastu huvi äratada Põhja-Rootsis väike- ja keskmise suurusega firmades. Eestis on meie eriline huvipiirkond Ida-Virumaa.



Mu kolleegid kaubanduskojas pole väga pessimistlikud, ehkki Rootsilgi on majanduslikke probleeme.



Kuidas on teie Pärnu-visiit sujunud?


See on olnud väga ilus päev. Esimest korda olin Pärnus 2000. aastal, kui töötasin suursaadikuna Leedus. Sõitsime abikaasaga läbi Läti ja Eesti, Pärnus einestasime Rannahotellis.



Taas viibisin Pärnus möödunud aasta septembris värskelt nimetatud suursaadikuna, kui Pärnus toimus Põhjala-Balti välisministrite kohtumine.



See on mul kolmas külaskäik. Oli asjalik kohtumine linnapeaga, külastasin linnakodaniku maja ja mulle väga meeldis teie kaunis keskraamatukogu, kus olin rootsi keelest tõlgitud kirjanduse näitusel. Laupäeval olen tagasi, et kuulata kontserti raekojas.



1. juulist on Rootsi Euroopa Liidu eesistuja, samuti vahetub Euroopa Komisjoni koosseis. Võib juhtuda, et Rootsi alustab veel Nice’i lepingu kehtivuse ajal, kuid lõpetab juba Lissaboni leppe jõustudes. Kas Rootsil on eriti südamelähedasi teemasid, millele pööratakse rohkem tähelepanu?


Tipp-prioriteet on Läänemere strateegia (Baltic Sea Strategy) ja Euroopa Liidu edasine laienemine ning koostöö riikidega, kes veel ei saa ELi täisliikmeteks. Seda kutsume idapartnerluseks (Eastern Partnership), ennekõike puudutab see koostööd Moldova, Gruusia ja Ukrainaga.



Tähtsad on kliimaprobleemid, keskkonnakaitse, energeetika, mis on seotud detsembris Kopenhaagenis toimuva konverentsiga.



Kuidas läheb Läänemere strateegiaga kokku Nord Streami gaasitoru projekt? Ega Rootsi kavatse sellele projektile ometi rohelist tuld anda?


Rootsi valitsuse seisukoht on oodata ära keskkonnamõjude hindamise raport. See jõudis ministeeriumideni alles mõne päeva eest. Rootsi valitsus hoiab Nord Streami osas madalat profiili. Eesti on eitaval seisukohal, samuti teame, et projekti vastu on teised Balti riigid ning Rootsiski kostab negatiivseid hääli. Üks meile suuremaid probleeme oli platvorm, mida kavandati Gotlandi lähedale, kuid see pole enam päevakorral. Nüüd sõltub otsus keskkonnamõjude hindamise projekti lugemisest.



Millise pildi on Eestist kujundanud Rootsi ajakirjandus?


Praegu mõjutavad seda pilti tugevasti majandusprobleemid Balti riikides. Ei saa öelda, et Rootsi meedia süüdistaks Balti riike, pigem kritiseeritakse Rootsi panku, et need on olnud Balti riikides ülearu aktiivsed.



Kui valmistusin tulema Eestisse suursaadikuks, kohtusin Rootsi pankade juhtidega ja nad ütlesid väga selgelt ning ühemõtteliselt, et investeeringud Balti riikidesse on tehtud pikaajalistena ja neil pole mingit kavatsust siit tagasi tõmbuda. Küsimus ei ole kiiresti raha teenimises ja siis kadumises, pangad on tulnud siia selleks, et jääda.



Oluline on üle elada kaks keerulist aastat 2009 ja 2010 nii Rootsis kui Eestis.



Mõistagi on ajakirjandus keskendunud paljuski Rootsi pankade kaotustele Balti regioonis. Ent pangad on siia investeerinud palju raha ja neil on jätkuvalt palju raha, kuigi mitte enam nii palju kui varem.



Ütlesite, et ees on ainult kaks rasket aastat?


Jah, ma loodan, et vaid kaks aastat on rasked. Algul arvati, et tõus tuleb 2010. aastal, kuid mulle on jäänud mulje, et viimasel ajal on nõustutud, et raskusi jagub kaheks aastaks. Igal juhul olen lootusrikas. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles