Kadri Riitsaar: Sisukas ettevõtlusnädal

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Riitsaar.
Kadri Riitsaar. Foto: PP

Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Narvas algab esmaspäevast ettevõtlusnädal eesmärgiga tutvustada kohalikke ettevõtjaid ja nende tegevust ning levitada ettevõtlusega alustamise üldteadmisi. Kodumaakonnas koordineerib 1.–5. oktoobrini toimuvat ettevõtlusnädalat Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) ja teemaürituste korraldamisel aitab paarkümmend partnerit näiteks omavalitsustest, Tartu ülikooli Pärnu kolledžist, linna- ja maavalitsusest, kaubandus-tööstuskojast.

Pärnus toimub ettevõtlusnädal seitsmendat aastat, üle maakonnakeskuse piiride laienevad teemaüritused kuuendat aastat.

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse arenduskonsultant Kadri Riitsaar, tänavuse ettevõtlusnädala keskne teema on ettevõtja kui töökohtade looja. Kuivõrd päevakajaline on selline rõhuasetus Pärnumaale?

Fakt on see, et meil napib oskustööjõudu. Kui mingi valdkonna ettevõte tahab tootmist siia tuua, ei leia nad kohapealt spetsiifilist tööjõudu. Samal ajal näiteks Pärnumaal tootmist alustanud IT-ettevõte leidis endale sobivad töötajad Pärnu Saksa tehnoloogiakoolist. Tööjõu probleemi suurendab see, et väljaõppinud noored inimesed kipuvad maakonnast ära minema ja kahjuks ei tule siia tagasi.

Nädala kava on tihe, kuid millised üritused tooksite teie esile?

Kindlasti Pärnumaa majandusfoorumi, mis toimub avaüritusena TÜ Pärnu kolledžis. Esinejate hulgas on Peeter Luikmel Eesti Pangast ja Raul Kirsimäe Swedbankist, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske ja Pärnumaast majandusmaksude keeles kõnelev maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.

Teist aastat korraldab Pärnu linnavalitsus konkurssi “Ettevõtlik pärnakas” ja selle avaseminar “Ideest ettevõtteni” toimub teisipäeval.

Tavakohane on kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse korraldatav ärihommikusöök, seal teeb energiaturu avanemisest ettekande Eesti Energia juht Sandor Liive.

Ettevõtlikud ja ettevõtjad on vabaühendusedki. PEAK korraldab neile arupidamise, et selgitada, kuidas mittetulundusühingud saavad olla teenuste ja töökohtade loojad. Aga täpne teave ettevõtlusnädala kohta on meie kodulehel.

Kuidas on valitud ettevõtluspäevade kohad väljaspool Pärnut?

Ettevõtluspäevad toimuvad kohtades, kus omavalitsusel ja kohalikel ettevõtjatel on nende vastu suur huvi, näiteks Vändra alevivalitsus on alati ettevõtjaid soosinud. PEAK on aidanud leida vajalikud esinejad nii Saugasse, Sinti kui Torisse.

Üks tähelepanekuid on, et kavas ei ole nädalat lõpetavat ja eelneva kuue aastaga tavaks kujunenud jalgpallimatši avaliku sektori esindajate ja ettevõtjate vahel. Miks?

Põhjus on lihtne: tavakohane ettevõtjate tunnustusüritus on tänavu nädala lõpus, reedel. Nii tuligi loobuda jalgpallimängust.

Kuivõrd on PEAK kui ettevõtlusnädala koordineerija lähtunud eelmiste aastate tagasisidest?

Ettevõtlusnädala kava koostamisel lähtume partnerite ettepanekutest, näiteks Pärnu õppenõustamiskeskus, mis otseselt tegeleb noortega, teab nende soove.

Istume ettevõtlusnädala järel korraldajatena kokku ja peame tagasisidekoosoleku, arutame, mida peaks järgmisel aastal teisiti tegema, mis läks hästi, mis jääb tavaks.

Tänavune uuendus on see, et Pärnu linn ja maakond tunnustavad ettevõtjaid koos, ühistes kategooriates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles