Papiniidu metsas tehti isetegevust

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrged kännud Papiniidu metsas saetakse lähiajal maaga tasa.
Kõrged kännud Papiniidu metsas saetakse lähiajal maaga tasa. Foto: Ants Liigus

Pärnus Riia maantee ja Liivi tee vahele jäävas Papiniidu metsas on tehtud kummalist metsatööd: mõnekümne mahavõetud metsakuiva puu kasvukohta meenutavad kõrged kännud. Puud ise vedelevad samas kõrval, kuhu nad kukkusid.

„Kui olin laps, see oli pärast viimast suurt sõda, öeldi, et nii teevad ainult siia ida poolt tulnud,” pahandas linlane Mart Leinapargi kandis silma riivavate tööde peale. „Ma ei taha kedagi halvustada, aga siis nii räägiti, et nemad ei viitsi küürutada ja saevad sealtmaalt, kust on sirge seljaga hea saagida.”

Kurjustaja oli päri, et oma aja ära elanud puud tuleb maha võtta ja otstarbekalt kasutada, kuid seda peaks tema väitel tegema kultuurselt ja ratsionaalselt. Seda enam alalt, kus linlastele meeldib seerimas käia.

Kui oletada, et saetud puud lähevad kütteks, tähendab iga põlvekõrgune känd, et metsa jääb paras sületäis puid. Ehk küttepuude hinda arvestades hulk raha.

Pärnu- ja Läänemaa metsanduskonsulent Jüri Peetrimäe tõdes, et kõnealusel juhul pole põhjust kedagi häbiposti panna, sest ükski kirjatäht ei sätesta kännu kõrgust. Küll näitab selline töö konsulendi hinnangul tegija hoolimatut suhtumist oma ametisse.

„Hea tava ütleb, et mida madalam känd, seda parem,” nentis Peetrimäe. „Konkreetsel juhul võiks saemehele soovitada oma töö veel enne päris suure lume mahasadamist üle teha.”

Pärnu linnaaednik Piret Unn lausus, et Papiniidu metsas toimunust teadlik linn talitab metsanduskonsulendi nõuande kohaselt. Samal ajal on võimatu kohustada metsaalust korrastama töö narrijat, sest seda, kes Leinapargi lähedal metsakuivi puid langetas, ei tea ilmselt keegi peale langetaja enda.

„Selline tegevus on äärmiselt inetu ja mõistmatu. Ei ole teada, kes teo toime on pannud, seetõttu ei ole kedagi vastutusele võtta,” ütles linnaaednik. „Sellise teo peale sattudes peaks kindlasti helistama politsei lühinumbrile 110 ja informeerima linnavalitsuse majandusosakonda: kõige kiirem moodus on helistada linnavalitsuse telefonil 444 8203.”

Oma jutu kokkuvõtteks kinnitas Unn, et lagastatud paik korrastatakse lähiajal: maas vedelevad puud veetakse ära ja turritavad kännud saetakse samuti lühemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles