Eksootilisi mürkmadusid näeb ainult Pärnus

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise odapea päriskodu on Malaisias Cameroni mägismaal.
Rohelise odapea päriskodu on Malaisias Cameroni mägismaal. Foto: Ants Liigus

Äsja alanud musta vesimao aastal eksootilisi roomajaid oma silmaga uudistada soovijal pole vaja kuskile sõita: Pärnu minizoos on madusid hulga, liiati on siinses minizoos Eesti ainus arvestatav mürkmadude kollektsioon.

„Kui ma valesti ei lugenud, siis on 35 liiki mürkmadusid, isendeid on muidugi rohkem,” märkis Pärnu minizoo omanik Peeter Põldsam. „Kui 15 aastat tagasi sai alustatud, siis ei olnud mul mürkmadusid üldse.”

Ta lisas: „Eelmisel aastal võisin kindlalt öelda, et üheski Euroopa loomaaias ei näe mürkmadusid rohkem kui meil, nüüd ei julge ma nii väita: mul pole veel viimase aasta andmeid.”

Sellises edenemises on süüdi eelkõige külastajad, kes hakkasid algusaastatel nurisema, et minizoo on nadi, minizoos on igav, pole selles kobrat, pole lõgismadu.

„Sai mõned mürgised maod organiseeritud, et oleks inimestel huvitav, ja siis hakkas mul juba endal huvitav – nüüd ongi siin enamuses mürkmaod.”

Praegu pole minizoos enam ainult enda kasvatatud või ostetud, vaid pealinna zoopargist pärit mürgised roomajadki.

„Kui hakkasime umbes poolteise aasta eest elevandimaja ümber ehitama, siis mürkmaod, nii palju kui meil neid troopika- ja elevandimajas oligi, jäid meile ette ja andsime nad ära Pärnusse,” tõdes Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal. „Pealegi ei olnud nad meil ekspositsioonis, vaid ruumis, kus neid rahvale ei saanudki näidata.”

Tõsi, ega loomaaial olnudki ära anda teab mis hulka roomajaid, olid vaid mõned ja needki zooparki poolkogemata sattunud.

Tallinna loomaaia kingitud maod tõenäoliselt jäävadki Pärnusse, sest Kaal ei pidanud reaalseks, et pealinna zoo saab lähiaegadel ruume mürgiste madude eksponeerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles