Kolm liiklusohtlikku kohta ehitatakse ümber

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Maanteeameti juhid tõdesid, et hiigelobjektide aeg on Eesti tee-ehituses ümber, edaspidi keskendutakse riigimaanteede säilitamisele ja nende turvalisemaks muutmisele.

„Me tagame eelkõige ohutuse ja mastaapseid objekte endale enam lubada ei saa,“ märkis maanteeameti peadirektori asetäitja Kaupo Sirk lähiaegade tee-ehitust silmas pidades.

Pärnumaa jaoks tähendab tasasem talitamine tee-ehituses, et läinud aasta lõpus valminud Via Baltica Pärnu ümbersõiduga sarnaseid grandioosseid ettevõtmisi siitkandile niipea ei terenda.

Küll on maanteeameti riigimaanteedel 2013. aastal tehtavate suuremate ehitus- ja remonditööde loetelus siiski lausa veerandsada objekti Pärnumaal.

Eelkirjutatu taustal väärivad neist eraldi väljatoomist kolm, mis on esitatud liiklusohtlike kohtade ümberehituse absatsis. Riigis on taolisi paiku 45 ja nende tööde tarvis on maanteeameti 264,4 miljoni suuruses eelarves 5,2 miljonit eurot.

Nähtavus hea, aga avariisid palju

Pärnumaal on iseäranis ohtlikeks hinnatud kaks riigimaanteel number neli ehk Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel asuvat kohta – ning seda igati põhjendatult.

On ju nii Tallinna-Pärnu-Ikla ja riigimaantee nr 19330 Tõitoja-Häädemeeste ristumiskohas kui nn Jõulumäe ristmikul, seal saavad kokku Tallinna-Pärnu-Ikla ja Metsaküla-Leina ehk riigimaantee nr 19350, juhtunud õnnetusi lausa ridamisi. Ja juba aastaid.

Kui viimases paigas on tegemist peamiselt tagant otsasõitudega neile, kes ootavad ristmikul võimalust sooritada Jõulumäele suundumiseks vasakpööret, siis Häädemeeste külje all asuva Tõitoja tee ristmiku hindas maanteeameti 2011. aasta lõpul avaldatud statistiline ülevaade Pärnumaa maanteede kõige õnnetusterohkemaks lõiguks.

„Ristmiku piirkonnas paikneb tankla koos söögikohaga, välja on ehitatud kõik vajalikud pöörde- ja kiirendusrajad,” kirjutas Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel asuva ristmiku kohta Sirje Lilleoru koostatud „Liiklusõnnetuste koondumiskohad Eesti riigimaanteedel perioodil 2008–2010”. „Samas toimus aastatel 2005–2010 igal aastal mõni raskem õnnetus, ülekaalus kõrvalteelt ettesõidud peateel liikujale, kusjuures nähtavus on hea.”

Paraku on kõnealune paik liiklusohtlik viimastelgi aegadel. Piisab meenutada, et mullu veebruaris hukkus seal ettevaatamatult peateele sõitnud auto juht, märtsis sõitsid samas kohas kokku Mitsubishi Pajero ja Citroën C4, inimohvreid selles avariis õnneks ei olnud.

Kolmas paik, mida sel aastal hakatakse muutma liiklusohutumaks, on Valgerannas Ranna tee lõik, kus mullu juulis murdus teekate vastu tulnud autole teed andnud kahekorruselise bussi rataste all, nii et pooltsada soomlast vedanud sõiduk vajus tükkis koormaga kraavi.

Õnneks piirdus avarii vaid kaheksa inimese kergemate vigastustega.

Maantee saab laiemaks

„Ehitame kitsale viie meetri laiusele maanteele möödasõidulaiendid (koht, kus kitsal teel tuleb vastusõitja läbi lasta), tähistades need liiklusmärkidega 555 „Ootekoht”,” iseloomustas Ranna teel toimuma hakkavat maanteeameti avalike suhete peaspetsialist Allan Kasesalu. „Ehitustööd tehakse 2013 suveperioodil.”

Rääkides nn Tõitoja ristmikust, märkis maanteeameti ametnik, et töödeks tarvilikud projekteerimistööd teeb Tinter Projekt OÜ ja ehitustööd tehakse nagu Valgeranna teelgi eeloleval suvel.

„Kõnealuse ristmiku liiklusohutuse taseme tõstmiseks on kavas ristuvatele teeharudele kiirust piiravate ja sõidutrajektoori määravate liiklussaarte projekteerimine ja väljaehitamine, et vältida põhimaantee ületamist sõidukiirust maha võtmata,” selgitas Kasesalu. „Tankla suunas parempöörde rada viiakse ristmikust eraldussaarega eemale, et tagada kõrvalteelt väljasõidunähtavuse parandamine, ristmikule ehitatakse uus maanteevalgustus.”

Samuti nähakse ette ristmiku ulatuses uue teekattemärgistuse ja teekattehelkurite paigaldamist ja vajadusel ristmiku kõrvalharude pöörderaadiuste korrigeerimist.

Tahkuranna vallas Metsakülas asuva Jõulumäe ristmiku juures näeb maanteeamet ette möödasõidulaiendi väljaehitamise, et otseliikujatel oleks küllalt sõiduruumi ja nad ei peaks ootama, kuni Jõulumäele suunduja suurelt teelt ära pöörab.

„Pikendame maanteevalgustuse lõiku bussipeatusest kuni Metsaküla-Leina maantee ristmikuni,” nentis Kasesalu. „Kaalume teisigi lahendusi liiklusohu vähendamiseks.”

Paraku ei ole Pärnumaal ümberehitamist vajavate liiklusohtlike kohtade loetelus Tahkuranna kooliga seotud Tallinna-Pärnu-Ikla maantee väga intensiivse liiklusega lõiku Võistes.

Nii jääb praegu 38 õpilasega õppeasutuse kollektiivil jätkuvalt loota vaid looja peale, et kellegagi kooliteel midagi parandamatut ei juhtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles