Vene rebane käis Pärnu hansapäevalistelt toitu lunimas

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ei mingeid veetšesid enam, kord on majas.
Ei mingeid veetšesid enam, kord on majas. Foto: Teet Roosaar

Pärnu linnavalitsuse 40 inimesest koosnev delegatsioon on Novgorodi jõudnud. Siin avatakse täna hilisõhtul 29. rahvusvahelised hansapäevad. 30. hansapäevad on järgmise aasta 24.-27. juunini Pärnus.


Varjaagide maale pääsemine polnud lihtne. Ligi 14 tundi kestnud sõit algas eile kell 22 Endla teatri esisest parklast ja kestis kogu suvise öö.



„Tervitusi tšuudide maalt! Kus siin see vadja viiendik on?“ proovisime Luhamaa piiripunktis. “Tševo? (mida?),“ kõlas vastuseks. Algas oma kaks tundi kestnud sõitjate ja pagasi kontroll. Kui puhkpillid ja kingitused deklareeritud, pääsesime teisele poole raudset eesriiet.



Vaevalt bensiinijaama jõudnud, tuli rebasekutsikas toitu lunima. Keerles nagu koer tankima läinud bussijuhi ümber, kuni see talle vorsti andis. Sellega polnud Vene imed veel lõppenud. Veidi tukkunud, ärkas bussitäis rahvast sadakonna kilomeetri kaugusel Pihkvast, kui sõiduk asfaldiaukude vahel loovis. Pärnu tänavad on siinsete teedega võrreldes lausa eeskujulikud.



EMT tervitas meid sõnumitega "tagasihelistamisteenusega võidad". Mina sain neid 27 tükki järjest, ühele tantsijale tuli 32 sõnumit.



Armastatuim põllukultuur näib olevat sosnovski putk. Seda kasvatatakse nii põldudel kui põllu ääres, sellesse upub Vene küla.



Novgorodi jõudes selgus, et Moskva valitsejad olid viissada aastat tagasi igasugused veetšed ära lõpetanud ja hulga rahvast teiste hirmutamiseks maha tapnud. Kord on siin majas: tänavatel kohtab ohtrasti miilitsaid, asfaldile veetakse viimaseid valgeid triipe, tänavavalgustid saavad värske värvikatte.



Pärnu delegatsiooni juhivad abilinnapea Jane Mets ja volikogu liige Jüri Lebedev, kes on õhtuks Novgorodi linnapea vastuvõtule kutsutud. Mina aga lähen pressikeskusesse internetti otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles