Tööandjad eelistavad kogemustega noori

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Värava ettekandja Karin Jõesaar usub, et poleks ilma tutvuste ega eelmise suve töökogemuseta sel suvel tööd leidnud.
Tallinna Värava ettekandja Karin Jõesaar usub, et poleks ilma tutvuste ega eelmise suve töökogemuseta sel suvel tööd leidnud. Foto: Urmas Luik

Paljud noored on Pärnus hädas endale suveks töö leidmisega: ettevõtjad ei leia aega lühikese suve jooksul noorukeid välja koolitada ja eelistavad kogenud suvetöölisi.


Nii Rüütlihoovi kui Tallinna Värava pubi juhataja Virve Krapp rääkis, et kuigi noori, kes suveks tööle tahtsid tulla, oli eelmise aastaga tunduvalt rohkem, võttis ta tänavu tööle ainult vanad olijad. “Töökogemus on väga tähtis ja hea, kui noor on kogenud, sest siis ei pea teda eraldi välja õpetama,” põhjendas ta. “Meie noored on väga tublid ja hakkajad ning kuigi sel aastal on käive väiksem, ei ole me pidanud nende palka vähendama.”



Teist suve Tallinna Väravas ametis 18aastane Karin Jõesaar ei usu, et teda oleks ilma töökogemuseta sel aastal ettekandjaks võetud. Kuigi tööpäevad on 12tunnised ja pidevalt tuleb treppidest üles-alla joosta, on neiu rahul, sest graafik on sobiv ja ülemused meeldivad.



Suvel jääb õppeaeg lühikeseks


Jõesaar tõdes, et kuigi eelmise aastaga võrreldes pole palk tõusnud, on tänavu tööd tunduvalt vähem. “Hansapäevadel oli sel aastal poole väiksem kassa kui eelmisel aastal,” tõi neiu näite. “Ja kontsertide ajal käib siin palju vähem inimesi kui mullu.”



Raske majandusolukord ilmneb tellimustest ja jootrahastki. “Inimesed vaatavad palju rohkem hindasid, eriti populaarne on päevapraad,” rääkis Jõesaar. “Jootraha jäetakse palju vähem kui eelmisel aastal. Soomlased rohkem, eestlased vähem.”



Steffani pitsarestorani juhataja Ave Kallaste sõnutsi eelistab restoran sel suvel töökogemusega noori. “Enne võtame tööle kogenud noore, sest õppeaeg jääb kahe suvekuuga paraku lühikeseks,” selgitas ta.



Sellegipoolest pole hooajatööliste hulk eelmiste aastatega võrreldes kahanenud. Tänavu suvel töötab restoranis 50 ettekandjat, kellest 15 on Steffanis uustulnukad. Enne ametisseasumist koolitatakse noori kahepäevase teooria ja kahenädalase praktikaga saalis.



Suvise kollektiiviga on liitunud kümme noort kokka. Köögis loeb Kallaste väitel erialasest väljaõppest rohkem vastupidavus. Üks kokkadest on hariduselt lausa ehitaja. “Pitsakohas peab olema tugev ja vastupidav, seega oleme enamasti noormehi tööle võtnud, kuid sel aastal on meil ka väga osav naiskokk,” sõnas Kallaste.



Kuigi Kallaste arvates on kõik töölised omamoodi tublid, peab ta noorte halvimaks omaduseks pingest tekkivat tormakust. “Noored peaksid olema hoolsamad ja asju rohkem läbi mõtlema,” nentis ta. “Enne tuleks kümme korda sügavalt sisse ja välja hingata, selle asemel et, pea laiali otsas, tormata.”



Varemgi töötanud noortel on eelis


Palku pole Kallaste vähendanud ega tõstnud. Kui enne said töötajad iga järgneva tööaastaga palka juurde, siis nüüd on palganumber igal suvel sama. Siiski avaldas Kallaste lootust, et tuleb ilus suvi ja noortele saab suvelõpus preemiat maksta. “Peale selle peame suve lõpus kollektiiviga maha suure peo, kus söögid ja joogid on firma poolt,” lisas ta.



Taastusravikeskus Estonia võtab suveks noori tööle puhkuseasendajateks. Kuigi tahtjaid on paarikümmend, võetakse suve jooksul tööle viis kuni kümme noort.



Estonia personalijuht Hele-Riin Kutsar kinnitas, et Estonias varem töötanud noortel on teiste ees eelis, kuid ei pea toateenindajate, köögitööliste ja ettekandjate puhul töökogemust kuigi tähtsaks. Noored koolitatakse välja kohapeal.



“Võtame tööle gümnaasiumis õppivaid täisealisi noori, kelle puhul ei ole töökogemus tähtis,” ütles Kutsar. “Meil ennegi töötanud noortel on küll eelis olemas, sest kui inimene on varem hästi tööd teinud, võtame ta proovita tööle.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles