Huvikoolid alustavad õppeaastat

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusikaharidus arendab noores ilu- ja harmooniatunnetust. Muusikakooli õpilane Karolin Stimmer õpib flööti õpetaja Mall Türgi juhendamisel.
Muusikaharidus arendab noores ilu- ja harmooniatunnetust. Muusikakooli õpilane Karolin Stimmer õpib flööti õpetaja Mall Türgi juhendamisel. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kooliaasta on ukse ees ja tavakoolide kõrval ootavad taas õpilasi munitsipaal- ja erahuvikoolid.


Pärnu linna kutse- ja huvihariduse peaspetsialisti Tõnu Lapi andmetel käis selle aasta kevade seisuga Pärnu kuues munitsipaalhuvikoolis kokku 2577 last, kellest kolmandik oli pärit Pärnumaa teistest omavalitsustest.



Maalapsed on endiselt huviringidesse oodatud


Suvel kirjutasid Pärnu linn ja Pärnumaa omavalitsuste liitu (POL) kuuluvad 15 omavalitsust alla laste huvihariduse rahastamise koostöölepingule, mille kohaselt tasuvad omavalitsused oma Pärnus õppivate laste huvihariduse eest aasta lõpuni 80 protsenti õpilaskoha maksumusest.



Koostöölepinguga pole liitunud Sindi linn, Halinga, Are, Vändra ega Häädemeeste vald, viimasena nimetatu ei kuulu POLi.



Praktikas on asi korraldatud nii, et lepinguga liitunud omavalitsused väljastavad lapsevanematele garantiikirjad, mis linna huvikoolidesse tuleb tuua. Kahjuks tasuvad vallad lapse kohta vaid ühe linna huviringi maksumuse, korraga näiteks muusika- ja spordikoolis tegutsev õpilane peab valima ühe kooli, mille huviringi maksumuse koduvald tasub.



“Läbirääkimised olid pingelised ja sisaldasid mitme kompromissini jõudmist; nii näiteks lepiti kokku, et selle aasta lõpuni tasuvad vallad vaid 80 protsenti õpilaskoha maksumusest, vallad aga nõustusid kompenseerima lapse kohta ainult ühes huviringis õppimise,” ütles Lapp.



“Oleme kokkuleppe tulemustega rahul ja loodame, et suurem osa maalapsi saab Pärnu huvikoolides õppimist jätkata. Koostöölepinguga liitumata vallad pole ehk lõplikku otsust veel teinud, ilmselt peetakse volikogudes läbirääkimisi ja lõpptulemus võib muutuda. Mul on tõsiselt hea meel, et omavalitsused jõudsid leppe sõlmimiseni. On mitu valdkonda, kus omavalitsused peaksid koostööd tegema, ja koostööleping huvihariduse valdkonnas on siin heaks teetähiseks.”



Õpi saksofoni, modelleeri või pildista loodust


Pärnu muusikakooli direktor Karin Veissmann ütles, et maakonna lapsi astus sel aastal muusikat õppima varasemast pisut vähem, see-eest linnalapsi rohkem.



“Sisseastujate tase oli seekord väga kõrge,” kommenteeris Veissmann kevadisi sisseastumiskatseid. “Needki, kes konkursiga välja jäid, said kõrgeid palle. Palju tahtjaid oli viiuli-, saksofoni- ja flöödiõppesse, alati populaarne on kitarri ja löökpilli eriala. Lähiajal selgub, kas kuulutame välja lisavastuvõtu.”



Sel aastal tähistab muusikakool oma 65. aastapäeva ja rõõmustab linnarahvast oktoobrist alates iga kuu teisel teisipäeval raekojas oma õpilaste ja õpetajate kontsertidega. Samuti toimub koolis avatud tunde, tuleb külalisõppejõude, on palju kontserte ja muud huvitavat.



Pärnu kunstikool avab sügisel huviringi, kus lapsed saavad kunsti õppida 11 tunni asemel neli tundi nädalas. “Tänapäeva lastel on palju huvisid, paljud tahaksid kunstiga tegelda, kuid täiskoormus pole kõigile jõukohane,” selgitas direktor Kristel Kallau. “Ring on sobiv neile lastele, kes kunsti armastavad, kuid täiskoormusega meie majas õppida ei jõua.”



Täiskasvanutel avaneb sel sügisel kunstikoolis võimalus õppida Rait Pärja juhendamisel modelleerimist.



Pärnu loodusmajas alustavad septembris tavapäraste ringide kõrval tööd loodusfotograafia ring ja taaskasutatavatel materjalidel põhinev käsitöö- ja kangakudumisring. Lahtiste uste päevad on 27. ja 28. augustil ning 2. ja 3. septembril 12-18.



“Meie majas on lapsi, kes käivad siin kooli lõpuni välja,” ütles loodusmaja direktori asetäitja Elen Kinnep. “Loodusmaja on tegutsenud juba 55 aastat ja rõõm on tõdeda, et loodushuvilised lapsed leiavad tee meie juurde igal aastal.”



Tehnikamaja meelitab robotitega


Pärnu tehnika- ja tööõpetuse maja kutsub sel õppeaastal huvilisi esimest korda robotilaborisse. “Saime Tiigrihüppe projektiga 12 roboti-legokomplekti, millest annab kokku panna kõikvõimalikke roboteid,” seletas tehnikamaja direktor Tarmo Pajula. “Roboti saab programmeerida kas või põrandalt sokke üles korjama.”



Robotilaboriga saab tutvuda täna Port Arturis huvihariduse päeval. Tehnikamaja toob üritusele kaasa puidulõikevahendid ja kutsub kõiki soovijaid kätt proovima.



Sügisest ootab tehnikamaja peale seniste ringide huvilisi rahvusliku käsitöö, kangakudumise ja rõivaste modelleerimise ringi.



Kavas on algust teha mööblirestaureerimise kursustega, kuhu on oodatud täiskasvanudki. Fotoring on saanud tänu projektirahale pisut videoseadmeid ning laieneb foto-meediaringiks. Motoring võib rõõmustada kolme uue tsikli ja kardiring kolme uue mootori üle.



Parim uudis on tehnikahuvilistele aga uue tehnikamaja ehituse alustamine Kooli 6b hoovis.



“Suve jooksul sai projekt valmis ning leiti ehitaja, septembris hakkab YIT Ehitus vana hoovimaja lammutama,” kinnitas Pajula. “Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, loodame sisse kolida juba järgmise õppeaasta alguseks.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles