Kuller toob Pärnumaal kasvatatud mahetoidu koju

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebilehelt Maatoit.ee võib tellida Pärnumaal kasvanud jaanalindude liha.
Veebilehelt Maatoit.ee võib tellida Pärnumaal kasvanud jaanalindude liha. Foto: Urmas Luik

Tahate jaanalinnulihast vorsti, tallehakkliha, jõhvikamahla, mustsõstramoosi või Kabli Pagari leiba? Nüüdsest saab kõik need haruldased hõrgutised endale otse koju tellida.


Nimelt on käivitumas esimene Pärnumaal tegutsev ökoloogilist ja kohalikku päritolu toitu pakkuv kaubaring. Niisugused kaubaringid toimivad juba Tallinnas ja Tartus.

Toodete valiku leiab internetilehelt www.maatoit.ee, samas saab tellimusi esitada. Et tegu on alustava ettevõtmisega, täieneb kaubavalik jooksvalt. Küll võib juba praegu veenduda, et see on õige koht otsida tooteid, mida kuskilt mujalt naljalt ei leia.

Köögiviljadest võib meie toidulaual igapäevase kartuli ja porgandi kõrval tellida näiteks naerist, põlduba ja salatisigurit. Mooside valikus on õuna- ja jõhvikamoos ning vürtsikas tikrikaste. Mahladest leiab vaarika-, astelpaju- ja mustsõstramahla.

Kindlasti on paljudele rõõmuks, et otse koduuksele võib tellida kuulsa Kabli Pagari leiba-sepikut, ka liha- ja juustuleiba. Samuti Vändra Leiva säilitusaineteta tooteid. Suur valik on jahusid ja teraviljatooteid.

Tõelisi haruldusi leiab lihavalikust: Paikusel kasvanud jaanalindude liha, hakkliha, vorsti ja rasva. Samuti tooteid tallest ja lihaveisest ning küülikuliha.

Lähiajal on plaanis lisada valikusse piimatooted.

Hinnatase

Toodete tutvustuse kõrval torkab silma, et hinnad on hinnasõdu pidavate supermarketite tasemest kõrgemad.

Talutooteid pakkuva kaubaringi üks algatajaist Krista Habakukk selgitas, et hinnataseme tingivad tooted. Enamiku Maatoit.ee vahendusel pakutava näol on tegemist ökomärki kandvate ehk mahetoodetega. Nii võib kindel olla, et kaubaringil toidukaupa pakkuvate tootjate kogu tegevust on kontrollinud ja tunnustanud taimetoodangu inspektsioon.

“Soovimegi rõhuasetuse panna ökoloogiliste toitude pakkumisele,” sõnas Habakukk. “Peale selle pakume kohalikku kaupa, mis toodetud meie lähiümbruses, näiteks pagaritooted ja köögiviljad.”

Habakukk nentis, et suurt rahalist kasu nad ettevõtmisest ei looda. “Meie põhimõte on, et tootjaga hinna suhtes ei tingi,” tähendas ta. “Tootja teab, millised on tema kulud ja millise hinnataseme juures on tal mõtet edasi toota.”

Kuidas tellida?

Asi on planeeritud toimima nii, et inimesed esitavad veebilehe vahendusel tellimused ja tootjad toovad kaubad vahendaja juurde, kust kuller need kord nädalas kodudesse laiali viib.

Kaubaringi esimene päev on kava kohaselt tuleval kolmapäeval. Et kaup 25. novembril ikka tellijateni jõuaks, peaks tellimuse esitama reede õhtuks.

Esialgu tuuakse kaup koju Pärnu linnas või linna lähiümbruses viie kilomeetri raadiuses. “Maal saavad inimesed tihti talutooteid osta naabritelt, kuid linnainimestel see võimalus täiesti puudub, siin tulevadki appi meie kaubaringid,” selgitas Habakukk.

Krista Habakukk,
kaubaringide algataja:


“Soovime oma tegevusega toetada kohalikku põllumajandust ja väiketootjaid. Kõik valikus olevad tooted, mis märgistatud ökomärgiga, on ökoloogiliselt kontrollitud põllumajandusest ehk mahetooted.

Mahetoidu tarvitamine on mõtteviisi küsimus. Huvitav, et just praegusel raskel ajal on inimeste väärtushinnangud ja missioonitunne tõusuteel. Steineri aia taluturud näitasid, et huvi kohaliku kauba vastu on väga suur.

Kasu peaks tõusma kahepoolne. Tellija saab kontrollitud mahetoote ja aitab samal ajal tootjal püsima jääda. Vastasel juhul võivad väikesed tegijad kaduda ja ühel hetkel olemegi seisus, kus sõltume välismaiste suurtootjate pakutavast toidust.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles