Taluperenaine korjas kadripäeval pangetäie seeni

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Are vallas Suigu lähedal avastas Kase talu perenaine Tiiu Lehiste talumaadel oja kaldal pajukändudel massilise seenepopulatsiooni.


Seened osutusid puidusametkõrgesteks. Tegu on talviste söögiseentega, mis soojal talvel võivad kasvada kogu talve, kui öökülma pole. “Seene jalg on tume ja piimata ning seenekobarad kasvavad puidul, mitte maas,” õpetas Lehiste. Naine tunneb looduses ära 66 liiki seeni, kuid puidusametkõrgesed olid talle üllatuseks.



“Korjasin esimese hooga pangetäie ja ladusin tuttmütsigi täis,” rääkis ta. Kodus pani ta puhtad seened õli ja sibulatega kohe pannile, lisas pipart ja soola, praadis 15 minutit ning värske seeneroog oligi valmis. Lehiste hoiatas, et seenega ei tehta nalja: enne kui pannile panna, peab olema täpselt teada, millega tegu.



Pärnu seenetark Ilmar Lumiste lausus, et niisugust ilma nagu praegu pole tükil ajal olnud.



“Ilm on plussis ja öösel pole külma. Puidusametkõrgese tunneb ära musta jala ja mesikollase kübara järgi. Nendega on see lugu, et jalad maitsevad nagu närimiskumm, aga kübarad on söödavad. Kändudel üldiselt elukardetavaid mürgiseeni ei kasva.” lisas Lumiste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles