Filmitäht Mena Suvari juured ulatuvad Pärnusse

Grete Naaber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Pärnu muuseumis avatud näitus “Mida kõike ei koguta” paljastab, et eesti soost filminäitleja Mena Suvari juured on otsapidi Pärnus.

Markide, ümbrike, fotoaparaatide, suupillide, vanade rahade ja koltunud piltide hulgast eristub noore kauni naise figuur, kelles filmisõbrad tunnevad ära filminäitleja Mena Suvari, kes on kandideerinud Oscarile filmis “American Beauty”.

Mena Suvari päritolu

New Yorgis kuulsust kogunud eestlannast filminäitleja Suvari pildi kõrval poseerib tsaariaegse Venemaa tshempion Johann Sirmann Pärnust.

Pildid pani kõrvu koguja Heldur Käärats, kelle harrastus on pildid-raamatud maailma raskejõustiku ajaloo kohta. Tema kogu on Eesti spordimuuseumi järel Eesti teine.

Eestlanna Suvari pilt on väljalõige ajakirjast. Tekst kõrval selgitab, et Suvari on Sirmanni pojatütar. Poeg Ando sattus sõjakeerises Ameerika Ühendriikidesse, kus töötas psühhiaatrina. Et Käärats ise näituse avamisele ei tulnud, rääkis tema eest ekspositsiooni kujundanud muuseumitöötaja Omar Volmer.

Sirmann eestindas Pärnus oma nime Süvariks. Pojal oli Ameerikas sellega raskusi, sest seal ei osata ü-tähte hääldada ja lugeda. Nii jäeti täpid ära.

“Kui huvitav: uurid maadleja elulugu ja niisugune asi tuleb välja,” märkis Volmer.

Näituse avamisel toonitas muuseumi direktor Aldur Vunk, et kollektsionäärid on olnud nii avastajad kui säilitajad ja tänu nendele eksisteerivadki muuseumid.

Kahe juubeli tähe all

Pärnu filatelistide seltsi esimees Jaan Moik toonitas, et lisaks seltsi 40. aastapäevale, mida näitus tähistab, sai tegevliige Henno Sepp 80aastaseks.

Sepp teeb regulaarselt temaatilisi postkaardinäitusi Pärnu postimajas ja õpetab kuuendat hooaega Pärnu ühisgümnaasiumis 149 margikogujat. Tema oli praeguse väljapaneku initsiaator, mis on kümnes näitus muuseumis. “Aga esimene, mida tegi kujundaja,” märkis Sepp.

Volmer eksponeerib lennuposti marke üksikute hävitajatega kahe maailmasõja vahelisest ajast, esmalende ja lendureid ning vanemaid õhuposti marke. “Markide pealt leiab haruldusi, mida entsüklopeediaski ei ole. Siin on kaks Leedu hävitajat, kahe maailmasõja vahel tehtud,” ütles Volmer.

Evald Vaabel näitab Pärnu filatelistide seltsi väljalastud ümbrikke. Ühisgümnaasiumi õpilased eksponeerivad markidel Eesti, Läti, Leedu ja Rootsi postialast koostööd, Rein Laikme ameerika, saksa ja vene fotoaparaate.

Helmut Aasamäe nime taga seisavad suupillid ja pisiskulptuurid, Sepa kollektsioonis on raamat Pärnumaa postitemplitest eelmise sajandi algusest tänaseni. Jaan Moik eksponeerib Pärnumaa temaatilisi postkaarte ja automudeleid, Enn Hallik olümpiasuveniire, Heino Talviste vanu suurte nominaalidega rahatähti.

Väljapanek “Mida kõike ei koguta” jääb vaadata märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles