Kaks plahvatust Moskva metroos

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kahes Moskva kesklinna metroojaamas eilehommikuse tipptunni ajal toimunud plahvatuses hukkus võimude esialgseil andmeil vähemalt 35 inimest, haavatuid oli 73.


Vene peaprokuratuur alustas juurdlust terrorismi käsitleva paragrahvi alusel. Moskva peaprokuröri Juri Sjomini teatel oli kummagi plahvatuse taga pommivööga enesetapuvõitleja.



Eriolukordade ministeeriumi esindaja Irina Andrianova sõnutsi toimus esimene plahvatus kella 7.52 paiku (Eesti aeg 6.52) metroorongis Lubjanka jaamas. Hukkus 23 ja haavata sai 41 inimest.



Kella 8.30 paiku kõlas plahvatus Park Kulturõ jaamas peatunud metroorongi teises vagunis, kus hukkus 12 ja haavati 32 reisijat. Võimud on tagasi lükanud teate kolmanda plahvatuse toimumisest veel ühes metroojaamas, edastas uudisteagentuur BNS.



Briti ringhäälingu BBC reporter Moskvas Rupert Wingfield edastas, et ükski rühmitus pole vastutust plahvatuste eest endale võtnud, kuid ilmselgelt olid need koordineeritud.



Moskva linnapea Juri Lužkov ütles eile, et juurdlejate arvates võisid põuepommarid olla naised. Parasjagu Siberis visiidil olev Venemaa peaminister Vladimir Putin süüdistas plahvatustes Tšetšeenia sisse ning kutsus üles rohkem pingutama terrorismivastases võitluses.



Tšetšeeni iseseisvuslased olevat BBC andmetel juba teinud avalduse, milles mõistsid plahvatused hukka, kuigi möönsid kartust, et toimunu võidakse veeretada iseseisvuslaste kaela.



Moskva aselinnapea rääkis uudisteagentuurile Associated Press, et uurijad pole leidnud metallšrapnelle, mis tavaliselt on põuepommarite lõhkeseadeldiste koostisosaks. Pommid koosnesid plastiidist.



Ühel plahvatuskohal on noore ja teisel veidi vanema naise surnukeha, kes võisidki olla enesetapjad. Terroriakti põhjuseks peetakse kättemaksu viimasel ajal mitme surma saanud sissiliidri eest.



Pealtnägijate andmetel saabus sündmuskohale vähemalt 50 kiirabiautot, politsei on sulgenud metroojaamade juurde viivad tänavad.



Moskva metroo avati 1935. aastal, seal on 12 liini, 180 jaama ja 300 kilomeetrit raudteed. Tööpäevas kasutab Moskva metrood ligi seitse miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles