Pärnu vanalinnas tuli tänavast välja müürijäänus

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu vanalinnas uue vee- ja kanalisatsioonitorustiku ehitamisel tuli Lõuna tänava muldkehas majade 6 ja 8 ees nähtavale sinna hiljemalt 19. sajandi algupoolel püstitatud sealset suurt kinnistut ümbritsenud kivimüüri vundament.


Ajalooline Lõuna tänav kulges paarisaja aasta eest rohkem Ringi tänava pool kui praegu.



Kaks nädalat on töömehed MTÜ AEG arheoloogi Peeter Piiritsa juhendamisel kaevanud labidatega ettevaatlikult lahti vana kivivundamenti ja selle lähedal kultuurikihti.



Piiritsa sõnade järgi leidsid nad tsaariaegse kopika aastast 1813 ja kivimüüriga kunagi ümbritsetud kinnistult veel varasema kultuurikihi, kust on hulgaliselt kogutud 18. sajandist pärinevat olmeprahti, nagu punasavikeraamikas ohtrate lillornamentidega potikilde ja muud, mille inimesed oma tollal hoopis mitte täis hoonestatud kinnistule vedelema jätsid.



Tuleval nädalal saab sel tänavalõigul torutöid jätkata. Samal ajal võib arheoloogidele huvi pakkuvaid kihistusi ja leide vanalinna tänavaid kaevates veel esile tulla. Peale selle veevärgitöö katkestusi, et saaks avatud pinnast arheoloogiliselt uurida.



Kivivundament pildistatakse ja kaotab oma väärtuse, esemeleiud aga rändavad Pärnu muuseumi kogudesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles