Kolm meest ujuvad täna Kihnust Pärnusse

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikamaaujujate teekonna kaart.
Pikamaaujujate teekonna kaart. Foto: tourdevim.blogspot.com

Viimsi veeklubi Pärnu juurtega liikmed Bruno Nopponen (36), Henri Kaarma (35) ja Romet Tepper (32) võtavad täna ette järjekordse pikamaaujumise retke, võttes Kihnust suuna Pärnu poole.

Mehed hüppasid Kihnus Lemsi sadames vette kella 5.25 ajal.

Pärastlõunal näitas mõõtmine, et viimased kolm tundi on ujutud keskmise kiirusega 2,8 kilomeetrit tunnis, mis tähendab, et ujujatele töötab vastu lahte suubuva Pärnu jõe vool.

Pärnu jahtklubi mehed soovitasid seepeale ujujatel veidi paremale hoida, et voolutakistus vähem segaks.

„Mehed ei ole ettevõtmisest veel murdunud ja vapralt pressivad end ikka Pärnu poole. Eemal paistavad küll juba rannajoon ja tornid aga minna on veel küll ja küll,“ vahendas ujujate blogi.

Keskpäeva paiku oli ujujatel läbitud pool distantsi. „Tuul ja lained on vaibunud kuid tundmatu vool on vastu ja edasiliikumine siiski aeglane. Bruno ujub ikka kindlalt teistest ees, et mitte oma rütmi kaotada. Vesi on jätkuvalt soe:  22 kraadi, ilm vahelduva pilvisusega kuid läheb juba soojemaks,“ teatas blogi. 

Kella 9 paiku olid nad jõudnud Manilaiu saareni, millest ujuti mööda umbes kolme kilomeetri kauguselt.

Kihnu ja Pärnu vahelise ujumisdistantsi pikkus on ligikaudu 40 kilomeetrit, ujujad plaanivad jõuda Pärnu randa “seene" juurde 15 tunniga.

Tänase ujumise korraldajad on varemgi ülipikki ujumisretki ette võtnud. Mehed on ujunud Võrtsjärvest Tartusse, Kuramaalt Sõrve, üle Soome lahe Porkkalast Suurupisse, samuti mandri–Vormsi–Hiiumaa–Saaremaa–Muhu vahel.

Seekordset distantsi võrdlevad pikamaaujujad raskusastmelt Kura kurgu ujumisega mullu suvel, kuid pelgalt distantsi pikkusega kõiki neid ujumisi omavahel võrrelda ei saa. „Siseveekogudes ujumis avamerel ujumisega võrrelda oleks sama kui omavahel kõrvutada mäe- ja klassikalist suusatamist. Igal distantsil on oma iseloom ja arvestada tuleb eri mõjudega,“ kirjutab ujujate blogi.

Tänasel distantsil on ujujad saatjateks kaasa võtnud Kihnu mehed, kes tunnevad paremini kohalikku veeteed Pärnusse, vähendades sellega võimalikku kivide, kalavõrkude ja muu ohu otsa sattumise riski.

Eile õhtul avastasid ujumisretke korraldajad üllatuseks, et Kihnu meeste laeval, millega ujujaid saadetakse, pole GPS-süsteemi ja seega puudub võimalus jagada infot ujujate täpse asukoha kohta. „See teeb pisut murelikuks, kuidas nad oma aega ja jõuvarusid nii hinnata oskavad, aga eks tuleb ära proovida, enam ei jää midagi üle,“ seisab blogis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles