Ettevõtlikud pärnakad peavad palgatöö kõrvalt veebipoode

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkursil “Ettevõtlik pärnakas” osalenud Eve Eamets müüb tantsukingi, -susse ja -riideid, rõngaid, aksessuaare ning muid võimlemis- ja tantsutarvikuid. Alguses kaubitses ta tavalises poes ja e-poes paralleelselt, kuid nüüd peab ainult veebiäri.
Konkursil “Ettevõtlik pärnakas” osalenud Eve Eamets müüb tantsukingi, -susse ja -riideid, rõngaid, aksessuaare ning muid võimlemis- ja tantsutarvikuid. Alguses kaubitses ta tavalises poes ja e-poes paralleelselt, kuid nüüd peab ainult veebiäri. Foto: Urmas Luik

Nädala pärast selgub, kui palju äriideid laekus Pärnu linnavalitsuse korraldatud “Ettevõtliku pärnaka” neljanda hooaja konkursile.

Enne kui ideede esitamine lukku läheb, uurisime, kuidas on läinud eelmise hooaja finalistidel ja kas nende konkursilt tuule tiibadesse saanud ärid on elus.

Mullu tuli võistlusele 25 äriideed. Komisjon valis neist välja 18, mille esitajad pääsesid koolituste vooru. Teiste seas jõudis tugevamate sekka Kaie Treiman, kes soovis luua e-poest ja nipiblogist koosnevat internetikeskkonda.

Kaie Treiman ja Sinu Maailm

Konkursile osalema läks Treiman praktilisel põhjusel: varem ei olnud koolitus-, personali- ja ärivaldkonna haridusega naine ettevõtluses kätt proovinud, kuid äsja Tallinnast Pärnusse kolinud, ei leidnud ta siin erialast tööd.

Ideede esitamise tähtaeg ja Pärnusse tulek juhtusid ühele ajale, nõnda otsustas Treiman hakata ise endale tööandjaks. Internetiäri valis ta mitmel põhjusel. Eeskätt seetõttu, et on ise aastaid e-poodidest tellinud ja omandanud praktilised teadmised-oskused, mida, kellelt ja miks osta tasub.

Teine taganttõukaja oli Treimani huvi jagada blogis praktilisi kokkamis-, meisterdamis-, sisustamis- ja ilualaseid nõuandeid.

Aastatagusega võrreldes on muutunud see, et seni peamiselt naistele mõeldud Sinu Maailma nimelise e-poe ja blogi kõrvalt tahaks Treiman oma tegevusvaldkonda laiendada. Teisiti on seegi, et endine tööandja kutsus ta tagasi palgatööle.

“Nüüd tegutsen kahel rindel. See tähendab, et oma firmale jääb aega vähem, kuid see on pannud mind prioriteete üle vaatama, et jätkata paralleelselt palgatöö ja oma firmaga,” on Treiman asjade käiguga rahul.

Treiman innustab neid, kes kõhklevad, kas tasub oma mõtted konkursile esitada.

“Ärge raisake ühtegi hetke, mis teil on oma äriideega tegelemiseks – see on asjatu loobumine. Kui kõik ei lähegi nii, nagu plaanitud, olete vähemalt suurepärase kogemuse võrra rikkam. Kindlasti tuleb härjal sarvist haarata, esimesed sammud teha ja ennast proovile panna,” julgustab ta kahtlejaid.

Reaalset äri ja ettevõtluskonkursi koolitustel räägitut kõrvutades leiab Treiman, et praktika ja teooria suurt ei erinegi.

“Kõik koolitajad andsid mõista, et päriselus on tohutult kiire ja kaugemate plaanide peale ei jõua mõelda, tekib suur kiusatus elada päeva kaupa ja minna vooluga kaasa. Samas anti meile hulgaliselt näpunäiteid, kuidas kiirele elutempole vaatamata äri arendada,” meenutab Treiman.

Eve Eamets ja Evelily

Pärnakas Eve Eamets oli üks vähestest, kel õnnestus oma ettevõtmine käima saada juba koolitusprogrammi alul.

Kolme tütre ema jaoks ei olnud sukeldumine eraettevõtlusse midagi enneolematut, sest varem oli ta pidanud kohvikut, kuid soov perele pühenduda ajendas söögikoha juhtimisest loobuma.

Konkursile minema kannustas naist plaan avada Pärnus tantsutarvete kauplus. Mõtte selleks sai ta teadmisest, et Pärnus ei olnud ühtegi poodi, kus pakutaks laias valikus spetsiifilisi tantsu- ja võimlemistarbeid.

Eamets avas Vee 2 majas Ainula balleti- ja iluvõimlemise stuudio kõrval Evelily-nimelise poe. Peale selle müüs ta tantsukingi, -susse ja -riideid, rõngaid, aksessuaare ning muid võimlemis- ja tantsutarvikuid samanimelises e-poes üle Eesti.

Aasta on möödas ja Eamets on valitud suunale truuks jäänud. Mullusega võrreldes on muutunud see, et tavakaupluse pani ta kinni, kuid veebipood töötab.

Et nišitoodete turustamiseks on veebimüük parim, mõistis Eamets tavapoes kaubeldes.

“Minu algne äriidee, millega konkursile läksin, oli luua tantsutarvete ja iluvõimlemisvahendite veebipood ja hakata pakkuma oma kaubamärgi alt mõningaid tooteid, näiteks susse, trikoosid ja kotte,” meenutab Eamets.

Nüüd järgibki Eamets esialgset plaani: e-pood töötab ja peagi saabub sinna müügile esimene Evelily kaubamärgi omatoode – sussid.

Uutel ettevõtlikuks pärnakaks pürgijatel soovitab Eamets mitte väga muretseda, kas äriplaan on küps, sest mitu kuud kestva koolitusprogrammi jooksul saab oma ala asjatundjatelt palju häid mõtteid ja juhtnööre äriidee täiustamiseks.

“Koolitustel räägitakse ettevõtjaks olemisest iga kandi pealt. Meile näiteks kõneldi ka ettevõtluse pahupoolest ja anti mõista, et kasum ja edu ei tule üleöö. Oma kogemusest võin öelda, et kui loota iseendale tööd andes meelerahu, rohkem aega perele ja iseendale, kipub olema vastupidi: ettevõtja on “tööl” 24 tundi,” sõnab Eamets.

Olgugi et äriomaniku põli on palgatöölise omast teatud mõttes raskem ja vastutusrikkam, pole Eametsal mõttes e-poest loobuda.

“Tegutsen tasa ja targu liigseid riske võtmata. Oma meelerahuks käin nüüd ka palgatööl,” jutustab Eamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles