Piistaoja külaselts üllitas teadlasest raamatu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomakasvatusteadlase Manivald Metsaalti mälestused ja kohalike meenutused temast on MTÜ Piistaoja Küla Seltsi koostatud raamatus, mida tutvustab külaseltsi esimees Eve Padari.
Loomakasvatusteadlase Manivald Metsaalti mälestused ja kohalike meenutused temast on MTÜ Piistaoja Küla Seltsi koostatud raamatus, mida tutvustab külaseltsi esimees Eve Padari. Foto: Urmas Luik

Tunnustatud loomakasvatusteadlase ja karjaaretaja Manivald Metsaalti (1929-2004) käsikirjale ja temaga töötanute meenutustele tuginedes üllitas MTÜ Piistaoja Küla Selts raamatu, mida esitleti Endla teatri sammassaalis laupäeva õhtupoolikul.

Ajalooliste fotodega kogumik “Manivald Metsaalt – Theodor Pooli pärandi hoidja Piistaojal” esimene osa avaldatakse trükisõnas teadlase õdede nõusolekul ja käsitleb aastaid 1953-2001, kui Metsaalt töötas praeguses maaülikooli loomakasvatusinstituudi Piistaoja katsetalus.

“Leidsin, et sellise kogumiku koostamine ja avaldamine on minu kohustus ka, sest töötasin koos Metsaaltiga,” mainis külaseltsi esimees Eve Padari.

Padari sõnutsi on raamat nende ligi 100 elanikuga küla kohta päris hea asi ja kohalikud teavad neid inimesi, kes Metsaaltist meenutusi on kirjutanud.

Metsaaltist kõnelev raamat on kolmas, mis ilmunud Piistaoja külaseltsi algatusel, ja kajastab Tori valla ühe suurema ja tuntuma küla elu möödanikust tänapäevani. Esimesena jõudis 2005. aastal trükki “Küla kahe valla piiril”, millesse on koondatud talude ja nende elanike lood. Järgmisena rõõmustas paikkonna elanikke 2009. aastal kogumik “Pumbioja meie mälestustes”, mis võtab kokku väikese maakooli hääbumise loo elanike suurematesse keskustesse koondumise taustal. Viimase, Metsaalti elu ja tööd käsitleva raamatu trükkimiseks ei saanud külaselts kohaliku omaalgatuse programmist toetust ja otsis mõtte teostamiseks muid võimalusi. Külaseltsi esimees tänas raamatu esitlusel annetajaid, kelle hulgas oli eesrindliku Piistaoja talu viimase peremehe, põllumajandusteadlase ja mustakirju karja aretusele alusepanija Theodor Pooli (1890-1942) tütar Mall Pool.

Manivald Metsaalt oli esimene, keda 1989. aastal tunnustati Jakobsoni konkursil Pärnumaa populaarseima põllumehe tiitliga. Tagasihoidlikult elanud visa ja järjekindel teadustöötaja puhkab kodukalmistul Muhu saarel.

Tori valla Piistaoja katsetalu jätkab Pooli alustatud teadustööd, harib 834 hektarit põldu, peab 360pealist lüpsikarja keskmise aastatoodanguga 10 332 kilo piima lehma kohta ja annab 26 inimesele tööd. Osaühingu juhataja on Madis Padari, Pärnu maakonna kõrgeima tunnustuse, vapimärgi kavaler.

Metsaalti elu ja tööd kokku võtva 148-leheküljelise raamatu esitluse eel avati Piistaoja külas noorkarjalaut, trükise tutvustuse järel vaatas aga Piistaoja rahvas Küünis etendust “Ballettmeister”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles