Vanapargi allee seis on kehv

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seppo Suoranta ja Siv Vikström teevad Vanapargi allee puust röntgenipildi.
Seppo Suoranta ja Siv Vikström teevad Vanapargi allee puust röntgenipildi. Foto: Ants Liigus

Pärnu Vanapargi alleepuid kihilise röntgeni meetodil töötava tomograafiga uuriva Soome dendroloogi Seppo Suoranta esmane hinnang uuritavate puude kohta on pessimistlik.

“Suoranta hinnangul võib praeguseks uuritud puude põhjal öelda, et Vanapargi alleel kasvavad puud on halvemas seisus kui muude Pärnus uuritud alleede puud,” ütles Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna haljastuse peaspetsialist Kadri Kõresaar.

Suoranta uuris tänavu kevadel ja suvel alleepuid Pärnus veel Ringi, Pühavaimu ja Kuninga tänaval. Praegu diagnoosib ta edasi just Vanapargi alleed.

Suoranta töötab Soome firmas Puiden Hoito ja kasutab Saksamaal valmistatud tomograafi, mis kuvab puu ristlõikest värvilise pildi, kus sinine värv näitab mädanikku ja tumepruun tervet tüveosa. Eestis on puude tomograafiline uuring esimene.

“Protsess võtab aega, sest ümber tüve tuleb paigaldada andurid ja pildi saamiseks kulub paarkümmend minutit,” selgitas Suoranta. “Iga puud uurime eraldi.”

Pärnus on vanade pargi- ja eriti tänava äärsete alleepuude uurimine tulemustele vastuvaidlemist mittesallival röntgenimeetodil vajalik, sest mitu varasemat uuringut on eri dendroloogid kahtluse alla seadnud.

Samal ajal murdus tänavu kevadel puu Vanas pargis, kriimustades langedes Saksa tehnoloogiakooli fassaadi, ja teine Pühavaimu tänaval, rikkudes alla jäänud auto.

Puude uurimist rahastab keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) ja selle uuringu põhjal peab novembriks valmima Pärnu kaitsealuste alleede hoolduskava, mille alusel taotletakse KIKilt lisaraha alleepuude hoolduseks ja võimalusel raviks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles