Pärnu lastekodu elab kolimistähe all

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igas peremajas on moodsate seadmetega köök, kus lapsed söögitegemist õppida saavad.
Igas peremajas on moodsate seadmetega köök, kus lapsed söögitegemist õppida saavad. Foto: Urmas Luik

Pärnu lastekodu vana maja pea iga toa seinte ääres kõrguvad suured pappkastid asjadega, et need kohe-kohe mõnisada meetrit eemale ehitatud uutesse peremajadesse kolida.

Praegu käib Pärnu haiglast üle tee kerkinud lastekodu ühekorruselistes majades mööbli paikasättimine. Igaühes kuuest elamust hakkab elama üks kuni kaheksa lapsega pere.

“Majadel vahet ei tehtud ja need projekteeriti ühesugused, aga sees võivad pered mööbli ja isiklikud asjad oma äranägemise järgi sättida,” rääkis lastekodu direktor Priit Sutt.

Mööbel majades on enamjaolt uhiuus. Iga kodu südame moodustab kaminaga elutuba, mis avaneb moodsate seadmete ja suure söögilauaga kööki, kus peagi kasvatajad koos lastega endale süüa tegema hakkavad.

“Kui lapsed on harjunud väikesest peale köögis askeldama, siis neile nii väga meeldib see, teinekord tuleb söögitegemise tuhinat lausa taltsutada,” rääkis Sutt. “Uues köögis on neil kindlasti hästi põnev.”

Elukorralduse teeb mugavaks, et peale mitme panipaiga on majas sahver ja majapidamisruum. Hoonesse on ehitatud isegi garaaþ, kus pere olematu auto asemel saab hoida laste jalgrattaid, uiske, kelke ja muidki asju, mis tuppa ei mahu.

Igas majas on kolm tualettruumi ja peale duððide mullivann. Mõnele kõrvalseisjale võib ehk mullivann tunduda liigse luksusena, kuid Sutt nentis, et tegelikult on massaaþ ja lõõgastus mõnele nende lastest lausa hädavajalik.

Peremajade vahel säilis kõrghaljastus, juurde on istutatud juba hulk viljapuid. Kevadel on igal perel voli oma kodu ümber peenraid teha. Majade vahel on mitu mängukohta: väiksematele kiiged ja suurematele põnevad ronimisatraktsioonid.

Nagu igas kodus saavad lastekodulapsedki oma sõpru külla kutsuda. Et aga kutsumata külalised majade vahele luusima ei pääseks, on territoorium aiaga ümbritsetud. Kaks peremaja, kus hakkavad elama puudega lapsed, asuvad nende turvalisust silmas pidades omakorda siseaias.

Täpset kuupäeva, millal lapsed uutesse majadesse ööbima jäävad, pole paika pandud. Sutt loodab, et hiljemalt kuu lõpuks on kõik kolitud. Tuleval kolmapäeval on aga kavas avamispidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles