Purunenud katusega talumaja võiks taastada muinsuskaitseameti juhendamisel

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta 30. detsembril vajus Tõstamaa vallas lume raskuse all sisse talumaja katus.
Eelmise aasta 30. detsembril vajus Tõstamaa vallas lume raskuse all sisse talumaja katus. Foto: Urmas Luik

Pärnumaal Tõstamaa vallas lume raskuse all sisse vajunud katusega talumaja on 110 aastat vana ja selle taastamine võiks toimuda muinsuskaitseameti juhendamisel, pakub riigikogu liige Mark Soosaar. Rehielamut siiski veel muinsuskaitse alla võetud pole.

Katusevaring maja eluruumide poolel vahelagesid ei purustanud, aga lauda poolel läksid needki. Laudas loomi ei olnud. Et kokku kukkus ka maja korsten, köetakse praegu elektriga. Varingu ajal oli kogu pere kodus, vahendas ERR.ee teleuudiseid.

Jalaka talu perepoeg Veiko Seppor ütles, et katuse taastamiseks tuleb võtta pangalaen.

Mõte maja muinsuskaitse alla võtmisest võtab perepoja, kes ise hoopis Prantsusmaal metsatööga leiba teenib, mõtlema. "Ei tea ju, mis nad nõuavad," oli Seppor nõutu.

Mark Soosaare andmetel on vabaõhumuuseumil riiklik programm Eesti talurahvaarhitektuuri inventeerimiseks. Pärnumaalt pole veel ühtki hoonet ega rajatist registrisse võetud. Aga kusagil võiks ju algust teha, kuni on veel säilinud üht-teist väärtuslikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles