Massiliselt saabuvad rändlinnud kogunevad teede äärde

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autojuhid peaks olema tähelepanelikud, et maanteepervedes toitu otsivad linnud rataste alla ei satuks. Foto on illustreeriv.
Autojuhid peaks olema tähelepanelikud, et maanteepervedes toitu otsivad linnud rataste alla ei satuks. Foto on illustreeriv. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Viimastel päevadel saabunud soojad ilmad on jõudsalt lund sulatanud ja toonud kohale suurel hulgal rändlinde, kes maanteepervedes parvedena toitu otsivad.
 

Lume sulamine on silmatorkavalt kiire olnud just eeskätt maanteepervedes ja nende vahetus läheduses, seega kogunevad linnuparved enamasti just sinna toitu otsima. Seega tasuks autojuhtidel teedel linde märgates olla tähelepanelik.

„Laupäeva öösel vastu pühapäeva saabusid massiliselt metsvindid ja rästad, oluliselt täienesid juba varem saabunud kiivitajate, põldlõokeste ja kuldnokkade seltskonnad,“ ütles keskkonnaameti looduskaitse bioloog Ivar Ojaste.

Nii võis pühapäeval mitme olulise maantee ääres märgata sadadesse või isegi tuhandetesse lindudesse küündivaid linnuparvi, eeskätt metsvinte. Samas võis märgata auto alla jäänud lindude laipu, mis omakorda meelitavad ligi rebaseid, kährikuid ja röövlinde.

Keskkonnaamet palub autojuhtidel olla tähelepanelik ja vajadusel vähendada kiirust, et tagada lindudele ohutu põgenemine. Et kevadilmad on muutlikud, võib iga ilmamuutus külmema ja (lume)sajusema ilma poole kaasa tuua lindude massilise kogunemise maanteedele. Sellistel puhkudel sõltub tuhandete lindude elu just autojuhtide tähelepanelikkusest.

Lindude maanteedele kogunemise oht lõpeb alles siis, kui temperatuur lõplikult plusspoolele jääb ja suurem lumi väljadelt ja metsadest sulab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles