Kõndimine aitab südant kauem tervena hoida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terve südame heaks tuleb teha reibast kõndi vähemalt pool tundi viiel päeval nädalas ehk kolm-neli tundi nädalas.
Terve südame heaks tuleb teha reibast kõndi vähemalt pool tundi viiel päeval nädalas ehk kolm-neli tundi nädalas. Foto: Ants Liigus

Homme algava südamenädala peateemaks valitud liikumine on lihtsaim ja odavaim viis ennetada südamehaigusi.

Teadusuuringud näitavad, et täiskasvanu vajab terveks jäämiseks 150 minutit kehalist aktiivsust nädalas, lapsed peavad aktiivselt liikuma poolteist tundi päevas ja vanemaealistele piisab poolest tunnist paar korda nädalas, et elada kauem tervena, rääkis meditsiiniteaduste doktor Mari Järvelaid.

Südamearst Margus Viigimaa sõnutsi on kehalise koormuse liikidest südamele parim ühtlase koormusega tegevus: kõndimine, matkamine, kepikõnd, jooks, jalgrattasõit, tantsimine, ujumine, vesiaeroobika ja rulluisutamine.

Südamehaiguste ennetamisel on tähtis liikumisharrastuse regulaarsus, mitte intensiivsus. Seevastu kord nädalas tehtav tervisetreening ei kaitse südant.

Palliplatsilt haiglasse

“Näiteks korvpalli ja muude liikumismängude puhul võib hasart viia südame ülekoormuseni,” hoiatas Viigimaa. “Harvad pole juhud, mil keskealine mees tuuakse infarktiga haiglasse otse palliplatsilt. Üle 40aastastel spordiga alustajatel soovitan enne teha südame koormustesti.”

Paljud vabandavad oma vähest liikumist ajanappusega. See on Viigimaa sõnutsi suur eksiarvamus, sest sportimisest saadav lisaenergia muudab töö tunduvalt tulemusrikkamaks.

Vanematel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel leevendab aga sobiva intensiivsusega kehaline koormus vaevusi ja võib vähendada ravimite, eriti uinutite ja antidepressantide tarvitamise vajadust, rääkis südamearst.

Tegelikult saab küllaldase kehalise koormuse isegi igapäevatoimetustega, kui teha vähemalt 10 000 sammu päevas.

“Kasutage lifti asemel treppi, parkige auto kaugemale, tulge bussist mõni peatus varem maha. Kõik see aitab tugevdada tervist,” rõhutas Viigimaa. “Parajast koormusest annab tunnistust meeldiv reipus, toonuse tõus ja energiatulv. Paraneb meeleolu ja une kvaliteet.”

Koos liikuma

Nii tasubki härjal sarvist haarata ja tasapisi liikuma hakata. Südamenädal pakub selleks spetsialistide juhendamisel hulga võimalusi.

Homme on kõikjal Eestis avatud liikumisrajad ja korraldatakse mitmesuguseid liikumist propageerivaid üritusi, kuhu kõik on oodatud kas kõndima, jooksma, rattaga sõitma või kepikõndi tegema.

Pärnumaal toimub südamenädala avaüritus homme Häädemeeste vallas Rannametsas Pärnu Kahe Silla klubi korraldatava luitejooksu ja -retkena, millel on osavõtutasu.

Liikumispäev Rannametsas annab ühtlasi stardipaugu “Käi jala!” südamenädala üritustesarjale eesoleval nädalal Pärnus. Neist saab osa võtta tasuta.

Liikumissarja vedava spordiklubi Liikumine ja “Käi jala!” Pärnu koordinaatori Irina Talviste sõnutsi ongi liikumissarjal tänavu kavas laieneda jõulisemalt Pärnu maakonda, et nakatada tervisliku eluviisi ja liikumispisikuga maakonna inimesigi.

Tuleva nädala esmaspäevast neljapäevani on kõigil soovijail võimalik osaleda iga päev pärast tööd ühisel kõnnil hotelli Strand juurest piki ranna terviserada.

Enne tervisekõnnile minekut saavad kõik soovijad lasta end kaaluda ja mõõta oma keha koostist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles