Pärimuspäeval võlusid osalejaid Saarde kihelkonna rahvariided

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilingi-Nõmme klubis peetud pärimuspäev keskendus kodukihelkonna Saarde rahvarõivastele.
Kilingi-Nõmme klubis peetud pärimuspäev keskendus kodukihelkonna Saarde rahvarõivastele. Foto: Silvia Paluoja

Pärimus elab – seda kinnitas laupäeval Kilingi-Nõmme klubis toimunud pärimuspäev, mis seekord keskendus kodukihelkond Saarde rahvarõivastele.

Saarde käsitöökeskuse eestvedaja Tiina Kuum rääkis igapäeva- ja pidurõivastest, mida meie esiemad-isad kandsid ning pisima modelli peal näidati, missugused olid talulapse rõivad ja kuidas tüdrukule tema esimene ehe, helmed, kaela kinnitati.

Aga hoogu andsid juba tavaks saanud kevadisele pärimuspäevale Krõlli lasteaia lauljad-tantsijad ning kanneldajad, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi noorimad rahvatantsijad ja klubi enda memmede rühm. Koduvalla mees Andrus Pukk tõmbas lõõtsa ja Juhan Suits tutvustas pärimuspille.

Rahvakultuurikeskuse rändnäitus "Pärand elab" jõudis ka vahetult Saarde pärimuspäeva eel Kilingi-Nõmme: seda näeb klubi väikeses saalis, sest suur on veel remondis.

Pärimustoiduks olid korraldajad valinud seekord kama ja perenaiste valmistatud degustatsioonilaualt järeldus, et kamast saab valmistada mitmesuguseid suupisteid ja roogi, nagu näiteks Krõlli lasteaia koka küpsetatud kamarullbiskviit või soolased rukkikamatrühvlid, joogiks astelpaju-maasikakama. Retsepte vahetades ja nippe juurde rääkides jõudis kamavaimustus suve eel paljudesse kodudesse.

Ürituse eestvedaja, Kilingi-Nõmme klubi juhataja Piia Kajando väitel tuleb tunda esivanemate pärandit, et me ei unustaks oma juuri.

Kilingi-Nõmme tähistab sel kevadel linnaõiguste andmise 80. aastapäeva, kuigi ühinemise järel on sellest saanud Saarde vallasisene linn.

Kilingi-Nõmme klubis toimunud pärimuspäev keskendus Saarde rahvarõivastele.
Kilingi-Nõmme klubis toimunud pärimuspäev keskendus Saarde rahvarõivastele. Foto: Silvia Paluoja
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles