Riigiettevõte läks ehitamisega liiale, töö pandi seisma

Martin Laine
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi suursoo kinnistu lähedale on ilmunud suur täiteliivast plats, mida ehitusluba ette ei näe. Elering väidab, et tegu on tee-ehituseks vajaliku masinate ümberpööramiseks ja parkimiseks mõeldud alaga.
Tootsi suursoo kinnistu lähedale on ilmunud suur täiteliivast plats, mida ehitusluba ette ei näe. Elering väidab, et tegu on tee-ehituseks vajaliku masinate ümberpööramiseks ja parkimiseks mõeldud alaga. Foto: Martin Laine

Eesti riigile kuuluval aktsiaseltsil Elering pole Tootsi suursoo lähistele alajaama ehitamise luba, kuid pealtnäha on alajaamaks ette nähtud kinnistul tööd juba alanud. Ettevõte ise nimetab tekkinud rajatist masinatele vajalikuks ümberpööramiskohaks.

Põhja-Pärnumaa vallas asuv skandaalne Tootsi suursoo kinnistu, kuhu tulevikus peaks kerkima üüratu tuulepark, ootab endiselt omanikku. Riigimetsa majandamise keskus (RMK) üritas mullu korraldada enampakkumise alghinnaga 12,3 miljonit eurot. Kuid eraettevõtjad vaidlustasid pakkumisvooru ja kohus peatas selle, kuni kohtuvaidlused tulemuseni viivad.

Kuigi juriidiliselt pole selge, kes Põhja-Pärnumaal tuuleparki arendama hakkab, on Eesti Energia juba 2016. aastal Eleringiga sõlminud pargi tarbeks liitumislepingu. Nii on Eleringi ülesanne kinnistu kõrvale ehitada alajaam ja juurdepääsutee.

Kuid alajaama kohta pole Põhja-Pärnumaa vald veel Eleringile ehitusluba väljastanud. Ettevõttel on luba ehitada vaid tee.

Ometi on töövõtja (ehitab eraettevõte, Elering on tellija) peale tee hakanud kujundama alajaama kinnistut. Krundile, kuhu peaks kerkima alajaam, on veetud hulk täiteliiva ja seda on hoolega silutud. Vallale esitatud juurdepääsutee ehitusprojektis pole sellist rajatist ette nähtud, seega võib tõlgendada seda kui keelatud ehitamist.

Elering tõlgendab olukorda teisiti. „Ehitusfirma kasutas alajaama kinnistut tee-ehitusmasinate ja materjalide hoiustamiseks ja masinate ümberpööramiseks,“ väitis ettevõtte kommunikatsioonijuht Ain Köster.

Kas tee-ehituseks vajalik masinate parkimisplats või keelatud ehitamine? Samale kinnistule on riigiaktsiaseltsil plaanis ehitada alajaam.
Kas tee-ehituseks vajalik masinate parkimisplats või keelatud ehitamine? Samale kinnistule on riigiaktsiaseltsil plaanis ehitada alajaam. Foto: Martin Laine

6. aprillil saatis Põhja-Pärnumaa vald Eleringile märgukirja selgitustega, et ehitaja pole lubatust kinni pidanud. „Palume viivitamata tagada, et ehitamine vastaks loa aluseks olevale projektile,“ manitses vallavalitsus. Ehitusloata ehitamine on rahatrahviga karistatav süütegu. 

Pärast nimetatud kirja saatmist jäi ehitus seisma. „Kohe, kui selgus, et alajaama kinnistu kasutamine pole kooskõlas juurdepääsutee ehituseks saadud ehitusloaga, peatas töövõtja tööd,“ kinnitas Köster.

Köstri selgituse järgi peab nüüd Elering ootama vallalt alajaama ehitusluba, et ehitamine saaks jätkuda. Aprilli alguse seisuga ootas ehitusluba veel päästeameti kooskõlastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles