Kohanimenõukogu plaanib Rüütli platsi ümbernimetamist vaagida sel kuul

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli platsi ümberehitamine kestab 18. juunini. Uuenenud plats võib saada uue nime - linnavõim soovib ristida selle Iseseisvuse väljakuks.
Rüütli platsi ümberehitamine kestab 18. juunini. Uuenenud plats võib saada uue nime - linnavõim soovib ristida selle Iseseisvuse väljakuks. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kohanimenõukogu lubas kujundada selle kuu jooksul arvamuse Pärnu linnavolikogu taotluse kohta muuta Pärnu kesklinnas asuv Rüütli plats Iseseisvuse väljakuks.

„Iga nime lugu on erinev ja iga nime vaadatakse seetõttu eraldi. Kohanimenõukogu arvamus nimemuutuse sobivuse kohta on kavas anda mai jooksul,” ütles  rahandusministeeriumi regionaalhalduspoliitika osakonna nõunik Kadri Teller-Sepp.

Kohanime määraja ja muutja on Rüütli platsi puhul kohalik omavalitsus. „Seaduses toodud juhtudel on ka siis, kui omavalitsus kohanime määrab või muudab, vajalik riigihalduse ministri nõusolekut küsida. Näiteks võõrkeelse nime või pühendusnime määramise soov – piirangu eesmärk on kaitsta väärtuslikku eestikeelset kohanimeruumi sobimatute võõrmõjude eest ja vältida (päeva)poliitilisi nimemääramisi,” ütles Teller-Sepp. „Samuti näeb seadus ette küsida ministri nõusolekut ametliku kohanime muutmise lubamisel, kui selleks ei ole kindlaid kohanimeseaduses toodud aluseid.”

Pärnu linnavolikogu esimees Andres Metsoja saatis nimemuutmise taotluse riigihalduse ministrile Janek Mäggile üleeile. 

Linnavolikogu nõuniku Erik Reinholdi sõnutsi loodab volikogu kohanimenõukogu heakskiidu korral vormistada linna südames asuva väljaku ümbernimetamise 21. juuni istungil.

Rüütli platsi ümbernimetamise põhjusena on ministrile saadetud taotluses esile toodud soov rõhutada koha ajaloolist tähendust.

„Kõnealuse väljaku vahetus naabruses asus ajalooline Endla teatri hoone, mille rõdult 23. veebruaril 1918 loeti esimest korda ette „Manifest Eestimaa rahvastele“, millega kuulutati välja Eesti iseseisvus. Selle sündmuse tähistamiseks on väljakule rajatud monument,” seisab taotluses. „Peame oluliseks selle nii Eestile kui Pärnule ajaloolise tähendusega sündmuse märkimist linnaruumis vastavanimelise väljakuga, mis oli selle sündmuse toimumispaik. Samal väljakul toimuvad regulaarselt riigi aastapäeva tähistamise rahvaüritused, näiteks manifesti avalik ettelugemine 23. veebruari õhtul.

Sel aastal, kui tähistame Eesti Vabariigi loomise 100. aastapäeva, väljak rekonstrueeritakse. Selle tulemusel saab väljak veel suurema hulga avalike pidulike ürituste, rahvakogunemiste, paraadide toimumispaigaks. Sellega seoses soovime koos väljaku rekonstrueerimistööde lõpetamisega anda väljakule uus ja väärikas nimi.”

Rüütli platsi ümbernimetamine Iseseisvuse väljakuks on kirjas Pärnu koalitsioonilepingus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles