Vändra õpilased käisid Inglismaal spordikohtumisel

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk.
Lennuk. Foto: Toomas Huik / Postimees

Vändra gümnaasiumi õpilased, kehalise kasvatuse õpetaja Anne Ojala, direktor Peeter Putk ja inglise keele õpetaja Ülle Tomingas osalesid Comeniuse projekti spordikohtumisel Liverpoolis Inglismaal.

Eesmärk oli tutvuda professionaalsete treenerite juhendamisel uute spordialadega, laiendada oma silmaringi ja teadmisi ning elukestva õppe programmi toel juba kaks aastat kestnud projektis osalenud Saksa, Inglise ja Hispaania õpilaste-õpetajatega sidemeid luua.

Broughton Hall High School sai enne eestlaste tulekut tuttuue hoone, millega samuti tutvust tehti. Kõigis klassides olid Prometheani interaktiivsed tahvlid, liuguksed klassiruumi suuruse muutmiseks, iga kooliaste asus eri korrusel, kuhu pääses elektroonilise näpujälje tuvastamisega.

Kohtumise avamisel nägid külalised cheer leader’ite ehk kisakoori esinemist ja igaüks tutvustas slaidikava abil sporti oma koolis. “Saali pani ahhetama meie Eleri ratsavõistluse slaid, malet ja maadlust, samuti jalgrattasporti ei kohanud ühegi teise kooli tutvustuses,” rääkis Tomingas.

Kõigil oli haruldane võimalus külastada Everton FC klubiruume ja staadioni, kus jalgpallurist giid tutvustas profiklubi töökorraldust. “Saime teada, et külastava meeskonna tingimused on tehtud võimalikult viletsateks, aga koduklubi mängijad naudivad enne mängu kõiki mugavusi. Selline olevat Inglismaa klubide tava,” märkis Tomingas.

Eestlased kaesid Liverpool FC väljakutki ja said endale selle klubi meeneid koju kaasa osta.

Õpitud ultimate frisbee ehk lendava taldriku mäng tundus kõigile alguses tuttav, kuid nippe, kuidas meeskonnamängus punkte koguda ja väga täpne olla, saadi alles Archbishop Beck Tennis Centre’is noorte treenerite juhendamisel. Märksa kodusemalt tundsid Vändra noored end meie rahvuslikus jõukatsumises – köieveos.

Bouldering oli kõigil osalejatel veel proovimata ala. Tööstusangaaris jagati osalejatele spetsiaalsed jalatsid ja tehti näitronimisi. Seejärel said kõik kahe tunni jooksul kõva mägironimise algkursuse ja praktika, mille käigus selgus, et Eesti tüdrukud on ikka osavad, julged ja tugevad küll, tõdes õpetaja.

Dragon boating ehk suure paadiga aerutamine toimus rannikul mereäärses klubis, sedagi proffide juhendamisel.

Tomingas lausus, et ühine sportimine ja ajaveetmine liitsid nelja riigi õpetajad ja õpilased ühtseks pereks, kes kunagi loodab veel kohtuda või vähemalt meilitsi sidet hoida. Liverpoolis käigule järgnes projektis osalenud koolide lõppkohtumine Vändras, mis 4.-7. juunini võõrustas seitset partnerkoolide esindajat, seekord õpetajaid, kooli- ja projektijuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles