Tänulille pälvisid osavõtlikud naised

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlik Annika Kõiv on Avatud Loovuse salongis palju häid ideid noppinud.
Vabatahtlik Annika Kõiv on Avatud Loovuse salongis palju häid ideid noppinud. Foto: Erakogu

Kuna käesolev aasta on nimetatud Euroopas vabatahtlike aastaks, väärtustab heategevusorganisatsioon Shalom vabatahtlike tööd ja tõstab igal kuul esile mõne Pärnumaa vabatahtliku, kinkides talle elava lille.

Juunis said lillekimbu MTÜ Loovkunsti Ühenduse salongi Avatud Loovus perenaine Reti Üpraus ja salongis tegutsenud vabatahtlikud Velli Evert ja Annika Kõiv.

Üheksa aastat koduperenaisena lapsi kasvatanud Annika Kõiv on varem kokku puutunud kunsti, käsitöö ja lilleseadega.

Viie aasta eest läbis ta küll töötukassas ettevõtjakoolituse, kuid pikad päevad ametiga hõivatud olla talle ei sobi: abikaasa töötab välismaal ja lapsed vajavad ema tähelepanu. Nii pakuti talle töötukassast ametlikult vabatahtliku staatust, sest naine soovis end proovile panna ja katsetada, kuidas talle inimestega suhtlemine sobib. Samuti tahtis ta harjutada lapsi tasapisi kohanema ema äraolekuga. “Usun, et paljud inimesed vajaksid võimalust töötada osalise tööajaga, Eestis on aga sellist kohta raske leida,” tõdes Kõiv.

Vabatahtliku töö tähendas mõlemale naisele seda, et nad võtsid Pärnu bussijaama peal salongis vastu töötukassast lähetatud inimesi. Salong tegutseb pidevalt, seal pakutakse arvutiõpet, nõu annavad psühholoog ja jurist, toimub treeninguid ja jagub käelist tegevust, aidatakse kaasa, et kohaletulnutes taastuks turvatunne ja eneseusk, lülitatakse nad välja muremõtetest. Enne sobiva tugiteenuse valikut vesteldakse inimesega.

“Mulle meeldib loovuse salongi atmosfäär ja meeldib suhtlemine. Ma ei liigita kliente töötuteks ja tööga seotuteks. Üritan näha iga inimese potentsiaali, vastata kõigile küsimustele ning mis põhiline: ära kuulata,” rääkis Kõiv.

Kõivu mõte oli kutsuda salongi Maarja-Magdaleena gildi muusikakambri rahvamuusikud, kes mitmes töötoas on musitseerinud koos salongi klientidega. Annika Kõiv on aastaid kaasa löönud vaimupuuetega noorte aja sisustamisel, pakkudes neile oma kodus loovat käelist tegevust. Salongis on ta noppinud sellegi tarvis rohkesti ideid.

Reti Üpraus leidis tunnustust, sest tutvustab loovtegevust vabatahtlikult väljaspool salongigi. Teda võib kutsuda seda uudset valdkonda tutvustama nii koolidesse kui valdadesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles