Paremerakond jätkab kindlalt Drammeni linnavalitsuses

, Drammen, Norra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra Buskerudi maakonna keskuse Drammeni linnapea Tore Opdal Hansen.
Norra Buskerudi maakonna keskuse Drammeni linnapea Tore Opdal Hansen. Foto: www.drammen.kommune.no

Pärnu sõprusmaakonna Buskerudi keskuse Drammeni senine linnapea Tore Opdal Hansen võib Paremerakonna tulemusega rahul olla: partei kogus 49,6 protsenti linnaelanike häältest.

Hansen ütles ajalehele Drammens Tidende, et teda rõõmustab usaldus, mida linnaelanikud on üles näidanud nii Paremerakonna kui linnapea vastu. Kaheksa aastat linnapea toolil istunud Hansen võiks erakonnakaaslastega jätkata linnavalitsuses üksinda, siiski plaanitakse kaasata endised koostööpartnerid Progressipartei, Kristlik Rahvapartei ja Vasakpartei. Linnapea sõnutsi on Drammeni linna valitsemisel saanud tavaks koostöö.

Tugev opositsioon Töölispartei näol

Töölispartei linnapeakandidaat Masud Gharahkhani lootis erakonnale varasemast paremat tulemust, kuid pidi leppima 29,2 protsendi häältega. “Töölispartei on nüüd Drammeni suurim opositsioonierakond, see on suur vastutus,“ ütles Gharahkhani valimisööl parteikaaslastele.

Töölispartei plaanib järgmise nelja aasta jooksul näidata, et Paremerakonnale on alternatiiv. „Me peame rohkem rõhku panema poliitilistele erinevustele enda ja Paremerakonna vahel,“ sõnas Gharahkhani.

Suurimaks kaotajaks jäi Drammenis Progressipartei: erakond kogus vaid 9,1 protsenti häältest, nelja aasta eest jäi nende häälteosaks 17,6.

Partei esindaja hinnangul võib selles süüdistada fookust Paremerakonna ja Töölispartei vastasseisule, mis jättis muud erakonnad varju.

Kodanlikud parteid Buskerudis tugevad

Kuigi Töölispartei oli maavolikogu valimistel edukaim, tõotavad algsed tulemused kodanlikule poolele tänu Paremerakonna hiilgavale tulemusele ülekaalu. Paremerakond, Kristlik Rahvapartei ja Progressipartei teatasid enne valimisi, et koostöös soovitakse maakonnas võim enda kätte haarata.

Kui läbirääkimised midagi ei muuda, tuleb maavolikogu senisel esimehel Roger Rybergil loovutada ametikoht Paremerakonnale. Paremerakonna maavolikogu esimehe kandidaat, Kongsbergi mees Morten Eriksrød ei julge veel juubeldada, kuid loodab, et kodanlike parteide koostöö viib võimuvahetuseni Buskerudis.

Norra kohalikel valimistel kogus kõikjal riigis enim hääli – 31,6 protsenti häälte koguarvust – peaministri ehk Töölispartei, mille kannul sai suurepärase tulemusega hakkama Paremerakond, kogudes 28 protsenti häältest. Valimas käis 62,9 protsenti hääleõiguslikest elanikest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles