Põllumajandustootjate edurivi juhib OÜ Vändra

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Ajalehe Äripäev koostatud edukamate põllumajandustootjate edetabelis on esikohal OÜ Vändra, mille tegevjuht on Pärnumaa tunnustatumaid põllumehi Ilmar Teevet (pildil).

Läinud ehk 2010. aasta andmetele tugineva edetabeli põhjal oli OÜ Vändra käive 3 218 633 ja ärikasum 1 070 981 eurot. Osaühingu põhiomanik on OÜ Vändra Vara 8,58 protsendiga, ülejäänud osakud kuuluvad põllumajandustootmisega tegeleva osaühingu liikmetele.

Eelnenud aastaga võrreldes kasvas 3600 hektari haritava maa, 60 töötaja ja 1280pealise lüpsikarjaga OÜ Vändra käive poolteist korda. Toetusrahaga kattis osaühing mullu kümme protsenti, tänavu umbkaudu seitse protsenti investeerimismahust.

Lüpsikarja keskmine aastatoodang lehma kohta on OÜ Vändras 9000 kilo piima ja ettevõte pingutab, et maksta töötajatele üle riigi keskmise palka.

“Kõik ei saa Tallinnas elada, Selver pole põllumajandusettevõte, ainult maa toidab ja keegi peab seda maad harima, hoolt kandma ning töötajatel peab olema kodukohas majanduslikult turvaline elada,” kinnitas Teevet.

Teeveti kui kauaaegse ja kogenud põllumajandusettevõtte tegevjuhi meele teeb mõruks see, et euroliidu toetuste saajana on põllumajandustootjatele kujundatud ülalpeetava maine. “Minu arvates on nii, et kui Euroopa Liidus toetuste süsteemi ei rakendataks, lööks Eesti põllumees Euroopas platsi puhtaks, aga põllumajandustoetuste süsteem ei lase meil võrdsetel alustel konkureerida,” märkis oma valdkonnas Eesti üks tipptegijaid.

“Tahaks näha sellist tabelit, millest selguks, kui palju on Eestis eraldatud piimatootmisele Euroopa Liidu toetusi ja kui palju sellest rahast on tootmisesse tagasi tulnud, sest minu arvates peaks toetuste jagamisel arvestama eelkõige sellega, kui palju see tagasi toob,” rääkis Teevet, kelle arvamust mööda jääb muidu kahtlus, et mõni nii-öelda mitme ettevõtte pidaja ei käitu eurotoetustega sihipäraselt.

Järgmisel aastal plaanib OÜ Vändra 500pealise karja lauda ehitamist Viratsaarde, paari aasta eest valmis Sõõrike külla maakonna üks suurimaid ja moodsamaid lüpsi- ja noorkarjalautu.

Ajalehe Äripäev edetabelis on OÜ Vändra järel Pärnu maakonnast järgmine 30.–32. kohta jagav OÜ Surju PM, mille tegevjuht Hannes Isand ja käive 2010. aastal 1 197 856 ning ärikasum 300 980 eurot.

OÜ Lõpe Agro asub 47. kohal, viiest ettevõttest koosneva osaühingu tegevjuht on Mare Noot. Mullu oli sea- ja kanakasvatusega tegeleva osaühingu käive 2 155 705 ja ärikasum 329 350 eurot.

Eesti maaülikoolile kuuluva OÜ Piistaoja Katsetalu leiab 54. kohalt, selle tegevjuht on Madis Padari. Vaadeldava aasta käive oli 1 083 042 ja ärikasum 233 049 eurot.

Tänavu omanikuvahetuse läbi teinud OÜ Selja on möödunud aasta tulemuste järgi 62. kohal, piimatootmisel põhineva ettevõtte tegevjuht on Ahti Kukk. Käive ulatus 2 044 993 ja ärikasum 192 953 euroni.

Piimakarja ja teravilja kasvatav OÜ Weiss jagab edetabelis 65.-66. kohta, osaühingu tegevjuht on Kalmer Metsaoru. Ettevõtte käive oli 2 142 542 ja ärikasum 242 642 eurot.

Need kuus on Pärnumaa edukamad põllumajandustootjad, mis mahtusid edetabeli 105 väljatoodu hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles