Riik hakkas palgalõhe vastu võitlema

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurele soolisele palgalõhele juhiti tähelepanu Euroopa Komisjoni riigipõhistes soovitustes.
Eesti suurele soolisele palgalõhele juhiti tähelepanu Euroopa Komisjoni riigipõhistes soovitustes. Foto: Ants Liigus

Valitsus kiitis heaks soolise võrdõiguslikkuse seaduse eelnõu muudatused, mis aitavad tööandjatel senisest tõhusamalt ja mugavamate lahendustega naistele ja meestele makstavaid tasusid analüüsida. Tööinspektsioon saab õigused teha avalikus sektoris järelevalvet võrdse palga põhimõtte järgimise ja rakendamise üle.

Eesti suurele soolisele palgalõhele juhiti tähelepanu Euroopa Komisjoni riigipõhistes soovitustes. Tervise- ja tööminister Riina Sikkut märkis, et eelnõuga muudetakse palgasüsteem praegusest läbipaistvamaks. “Alustame muudatustega avalikust sektorist, andes ka erasektori tööandjatele võimaluse digilahendust kasutada ja tööinspektsioonilt nõu saada. Teeme kõigepealt oma hoovi korda ja näitame nii eeskuju teistele,“ selgitas minister.

Palgalõhe automaatseks arvutamiseks töötatakse välja digitaalne tööriist ehk palgalõhe valgusfoor. Kui foor tuvastab organisatsioonis palgalõhe, selgitab tööandja välja selle põhjused. Kui tööandja ei leia objektiivseid põhjendusi, koostab ta tegevuskava, kus on selgitatud, kuidas ja mil viisil ta oma asutuse palgalõhet vähendama hakkab.

Nõustamist ja tuge hakkab pakkuma tööinspektsioon. Eelnõu jõustub 2020. aasta 1. juulil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles