Kablis ootavad rõngastajad sabatihaste sisserännet

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindude rõngastamine.
Lindude rõngastamine. Foto: Karl Adami

Kablis küla poolitava maantee ääres on kesknädalast taas üleval 17 meetri kõrgune mõrdpüünis nagu sügisene maamärk, mis viitab suleliste rändurite alanud reisikihule.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse seire peaspetsialist Meelis Leivits arvas, et suur ­sügisränne läheb lahti septembri alguses, kuid Kabli linnu­jaama 50. hooaja ava­tervituse vidistavad varakult teele asunud põhja- ja must­tihased ning loodusmärkide järgi on eeldada sabatihaste ­invasiooni. Pisikest kohevat ­lumepalli meenutava ja justkui kere külge torgatud pika sabaga tihased on Eestis kas läbirändel või talvituvad siin.

Kabli linnujaam töötab keskkonnaagentuuri egiidi all, hooaeg kestab augusti ­lõpust novembri alguseni. Rände uurimise ja seire eesmärgil kaalutud, vaadeldud ja andmebaasi kantud rändurid jätkavad teekonda jala ümber paigaldatud rõngaga, mille tähis on “Estonia Matsalu”.Sellest nädalast lõpetab 40. hooaja Kabli linnujaama roostikufiliaal Pulgoja külas, kus vaatlejad pakivad taas kokku loorvõrgud. Huvipakkuvad on Leivitsa sõnade kohaselt olnud roo- ja põõsaslindude taasleiud, jala ümber Soome, Belgia ja muude riikide tähisega rõngas.

Kokkuvõtted Pulgoja juubelihooaja kohta on koosta­misel, aastate jooksul on aga siin enim rõngastatud kõrkja- ja ­tiigiroolinde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles