Kihnlased avavad riigi juubelikingituse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsamaa pärimustalu on väliselt nagu võluväel muutunud, maja hing Veera kattis külma tuleku eel õuenurgas roose.
Metsamaa pärimustalu on väliselt nagu võluväel muutunud, maja hing Veera kattis külma tuleku eel õuenurgas roose. Foto: Urmas Luik

Kihnlased avavad teise advendi eelõhtul, 8. detsembril koduriigi 100 aasta juubeliks valmistatud kaks kingitust – need on tuletorn ehk kihnu keeles puak ja Metsamaa pärimustalu. Mõlemad on põhjalikult uuendatud ja tegutsevad SA Kihnu Kultuuriruumi egiidi all.

Kihnu tuletorn on veeteede ameti navigatsioonimärk, mis riigi toetusega rekonstrueeriti alusest katuseni ja mille tulede tehnoloogia ajakohastati. Saare lõunatipus ligemale 30 meetri kõrgune maamärk kui turismimagnet avatakse külastaja­tele tuleval hooajal.

Rootsikülas Metsamaa traditsioonilises talukompleksis on suitsusaun, ait, kelder ja 2017. aastal valminud abihoone, milles asub köök. Uuendatud peamajal on rookatus, maaküte, kasutusvalmis pööningukorrus. Aasta ringi kasutatavas Metsamaa pärimus­talus toimuvad pärimus- ja pillilaagrid, õpitoad, näitused, seal korraldati suvel maailma esimene kudumisfestival.

Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas ütles, et tuletorni pidulik avamine algab kell 10 ja jõuab keskpäevaks Metsamaale. Mõlemad, nii puagi kui pärimustalu õnnistab metropoliit Stefanus. Teadaolevalt võtavad riigi juubelikingituse sümboolsest üleandmisest osa ministrid Kadri Simson ja Janek Mäggi. Esinevad pillilapsed, folklooriansambel Kihnumua ja teisedki pärimuskultuuri edendavad kihnlased.

Tõsi, kihnlased jälgivad ­hinge kinni pidades ilmaennustusi, sest läinud nädalal katkestas tormituul laevaühenduse mandriga just sel päeval, kui muuseumis toimus legendaarse kapteni Kihnu Jõnnu mälestuspäev, millele ülemere esinejad ei jõudnudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles