Linnuühing kutsub nädalavahetusel tiivulisi loendama

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine aialinnuvaatlus toimub 25.– 27. jaanuarini.
Talvine aialinnuvaatlus toimub 25.– 27. jaanuarini. Foto: Margus Ansu

Sel nädalavahetusel toimub kümnendat korda ornitoloogiaühingu talvine aialinnuvaatlus. Linde jälgima võib hakata juba täna.

“Linnuvaatlus on suurepärane võimalus veeta tunnike pere või sõpradega looduses ja tundma õppida näiteks toidumaja külastavaid linde. Linde saab vaadelda kas või koduaknast hommikukohvi juues,” soovitas talvise aialinnuvaatluse koordinaator Aarne Tuule. Lisades, et peale hariva külje on talvisel aialinnuvaatlusel teaduslik eesmärk. Sel viisil saab teavet aialindude arvukuse muutuste ja nende põhjuste kohta.

Tuule julgustab kõiki osalema ja saatma oma andmed ära ka siis, kui ühtegi lindu valitud tunni jooksul ei nähtud. “Mida rohkem on vaatlejaid ja andmeid, seda täpsemaid järeldusi saame teha Eesti aedade-parkide liigirikkuse kohta talvisel ajal,” märkis ta.

Esmased talvise aialinnuvaatluse tulemused avaldab ornitoloogiaühing 28. jaanuaril, lõplik kokkuvõte valmib veebruari keskel.

Kümnendat korda toimuv aialinnuvaatlus on Eesti suurim harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales ligemale 2400 huvilist, kes vaatlesid 54 000 lindu 64 liigist.

Talvist aialinnuvaatlust on korraldatud 2010. aastast. Ettevõtmist on tunnustatud Eesti aasta keskkonnateo auhinnaga.

Kuidas talvisel aialinnuvaatlusel osaleda?

Ühe tunni jooksul tuleb üles märkida aias või pargis kohatud linnuliigid ja iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv.
Oma vaatlustulemused tuleb sisestada elektroonsesse ankeeti või saata postiga Eesti ornitoloogiaühingule 4. veebruariks.
Vaatluse juhendi, ankeedi ja määramisabi leiab ornitoloogiaühingu veebilehelt.
Andmed: Eesti ornitoloogiaühing
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles