Erivajadustega inimestele kodude disainimiseks kuulutati välja arhitektuurivõistlus

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnusse ehitatakse psüühiliste erivajadustega inimeste tarvis just nende vajadusi arvestavad kodud.
Pärnusse ehitatakse psüühiliste erivajadustega inimeste tarvis just nende vajadusi arvestavad kodud. Foto: Elmo Riig

AS Hoolekandeteenused kuulutas välja ideekonkursi, et leida parim arhitektuurilahendus psüühiliste erivajadustega inimeste elamutele ja õuealale. 2,1hektarisele Pärnu Oja 144 kinnistule on kavas ehitada kuni neli ridaelamut ja luua mitmekülgsed ajaveetmiskohad.

“Möödunud aastal ehitasime Tallinna, Pärnusse ja Paldiskisse kokku seitse väikest kortermaja, mis on disainitud, lähtudes puuetega inimeste erivajadustest. Igale poole korrusmajad ei sobi, seepärast on tekkinud vajadus ridamaja tüüpi kodude järele, mis sobituksid paremini eramupiirkondadesse,” selgitas Hoolekandeteenuste kinnisvaradirektor Karl Mänd ideekonkursi vajadust.

Eesmärk on leida terviklik kontseptsioon: millised hakkavad välja nägema hooned ja neid ümbritsev keskkond? Hoonete planeering on juba kortermajades kasutusel ja end tõestanud: elanikud on selle hästi vastu võtnud ja seda ei soovita muuta.

Tänu suurele territooriumile saab maja ümber kavandada näiteks ilu- ja tarbeaia, aktiivse tegevuse alad. Õueala peab olema samuti nii kujundatud, et erivajadustega inimesed saaksid kõikidest territooriumi võimalustest osa.

Kolme parima töö autoritele on ette nähtud preemiad 3000, 2000 ja 1000 eurot. “Konkursi eesmärk ei ole projekteerimislepingut sõlmida, vaid hea idee leida. Tänu sellele saavad ennast proovile panna ka väikesed alustavad bürood ja noored arhitektid,” lisas Mänd.

Žürii hindab vastavust püstitatud eesmärgile, kavandatava keskkonna arhitektuurilahendust, hoonete energiasäästlikkust ning prognoositavaid ehitus- ja ekspluatatsioonikulusid. Loodav keskkond peab olema kujundatud nii, et see sobiks kõigile, sõltumata nende erivajadusest.

Ideekonkursi materjalid on avalikud riigihangete registris, võistlustööde esitamise tähtaeg on 30. august.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles