Galerii: koos peakokaga valmistatud karpkalatakod kadusid nagu mutiauku

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy

Paarkümmend Pärnumaa kutsehariduskeskuse teise kursuse kokaõpilast valmistas täna Eesti toidu kuu puhul Villa Wesseti peakoka Mart Kuke juhendamisel kohalikust kalast 100 portsu tänavatoidulikku koolilõunat, mis osutusid nii menukaks, et need pisteti kohe esimese vahetunniga sööklas pintslisse.

“Olime kindlad, et toit tuleb põnev, aga et see nii palju elevust tekitab, oli veidi üllatavgi, sest kalatoidud pole meil väga moes,” ütles Pärnumaa kutsehariduskeskuse teenindusõppeosakonna juhataja Riina Tõnsing.

Kukk ja kokaõpilased hakkasid Jõgeva maakonnast Härjanurme kalatalust pärit karpkala ette valmistama juba eile õhtul, sest tooraine oli luine ja see tuli fileerida.

Täna kella kaheksa paiku hommikul läks õppeköögis lahti sigin-sagin ja juba kella kümneks ootas näljaseid sööjaid 100 portsu.

Kuke käe all said õpilased tutvust teha tavapärasest erineva toorainega: tänavatoidu moodi valmistatud kalaroas kasutati näiteks trühvlimajoneesi, hakkparmesani ja takosidki. “Õpilastele oli see põnev ülesanne, sest õppeköögis me tavaliselt ei valmista 100 portsu korraga,” märkis Tõnsing.

Kalanädalat korraldab kalanduse teabekeskus ja rahastab “Euroopa Liidu merendus- ja kalandusfond 2014–2020”. Kalanädala eesmärk on kokku viia praegused ja tulevased peakokad ning tutvustada neile kohalikku kvaliteetset kasvanduse kala. Süüa valmistatakse tuurast, angersägast, angerjast, karpkalast ja forellist. Peakokkade juhendamisel valmistatakse sel nädalal kalaroogi kümnes Eesti kutsehariduskeskuses.

Teemanädal toimub juba neljandat aastat järjest. “Koos tippkokkadega tutvustame õpilastele kohalike kalakasvanduste kalu, millest on võimalik valmistada maitsvaid roogi,” ütles kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armulik. “Kui praegused kokaõpilased tulevikus oma restoranid avavad, loodame, et nende menüüs näeb kodumaisest kalast tehtud toite.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles